Често наричат камъните Моераки "боулинг топки за великани" или "мозъци на извънземни".

От векове човешкото въображение се опитва да си обясни създаването и функцията на тези скални топки, които покриват плажа Коекохе в Нова Зеландия, а през последните години те се превръщат във все по-популярна туристическа атракция. 

Големият им размер (между 55 и 220 см в диаметър), теглото им от по няколко тона и почти съвършената им сферична форма са нещата, които карат хората да търсят свръхестествени обяснения за образуването на топките.

Според маорските легенди това са сладки картофи и кошове за риба - останки от разбилото се в брега кану на име Араитеруру.

Снимка: iStock by Getty Images

Според науката образуванията са се формирали преди 65 милиона години, като са били част от скалите, които по онова време са били на морското дъно под слой морска кал. На външен вид изглеждат изключително твърди, но на практика са съставени от кал, фина тиня и глина, които са споени и втвърдени от калцит.

Смята се, че за оформянето на големите 2-метрови топки са били нужни около 5,5 милиона години, докато на морското дъно се натрупа достатъчен слой от кал.

След това ерозията и морските вълни постепенно изровили топките от скалните им подводни легла и са ги събрали на плажната ивица.

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

В някои от скалите има кухини, в които туристите обичат да се пъхват за забавни снимки.

Топките не са единствени по рода си за Нова Зеландия - срещат се и на още няколко места, които не са толкова популярни сред туристите. В някои от другите находища в самите каменни топки са открити кости от гущери от мезозойската ера - плесиозаври и мозазаври.

Снимка: iStock by Getty Images

Как да стигнете

Камъните се намират на плажа Коекохе между градовете Моераки и Хампдън. С автомобил се стига по живописната Магистрала 1, която сама по себе си е забележителност с невероятните си гледки.