Коледните традиции имат много общо по света - подаръците, елхата и украшенията. Но в същото време всяка държава си има по нещо специфично, местно, което е типично само за там и дори изглежда странно за чужденците.

В Нова Зеландия тази коледна особеност е дървото с червени цветове похутукауа, което се свързва със зимния празник толкова, колкото и елхата.

Похутукауа расте навсякъде в Нова Зеландия и е неразделна част от Коледата на новозеландците. Ще го видите на празничните картички, ще го чуете в стихчетата и песничките.

За първи път се споменава за похутукауа като част от коледната традиция през 1857 г., когато то е описано като част от декорацията на коледната трапеза на местния лидер Еруера Патуоне. Няколко години по-късно австрийският геолог Фердинанд фон Хохщетер пише, е местните наричат похутукауа "коледно дърво" и "заселниците украсяват с него църквите и домовете си".

Похутукауа се свързва с Коледа поне от средата на 19-и век

Снимка: iStock by Getty Images

През 1941 г. похутукауа е възпято и в песен от военния свещеник Тед Форсман. В текста Форсман споменава "твоите червени туфи са нашия сняг".

Интересно е, че местното дърво има важно място и във вярванията на маорите.

Според легендите младият маорски воин Таухаки се опитва да намери рая, за да отмъсти за смъртта на баща си. Той пада на земята, а яркочервените цветове на похутукауа символизирали неговата кръв.

Коледна картичка с елха и похутукауа

Снимка: iStock by Getty Images

От всички дървета похутукауа има едно, което е особено специално за маорите. То се намира на нос Рейнга и е с усукани от ветровете клони. За маорите точно тук е "мястото на големия скок" - именно оттук духовете на умрелите поемат по своя път към мястото на покоя си - Хауаики. Според вярванията духовете скачат от ръба на скалата и започват да се спускат надолу по корените на 800-годишното дърво похутукауа, за да влязат в подземния свят и да извървят последния си път.