Попадането на българина Алберт Попов в десетката на световната купа по ски стана истинско събитие. Повече от 30 години минаха, когато Петър Попангелов – единственият българин с победа в големия бял керван и няколко подиума в слалома, се отказа от спорта. Неговият Боровец, Банско и Пампорово са известните ски курорти на България. На много места в страната обаче има по-малко популярни курорти, където можете да се радвате на зимата, при това със значително по-малки разходи, отколкото в трите зимни топ центъра.

Последният „таен” ски курорт, който влезе в новините, беше Картала край Благоевград. Ако решите да спестите поне един час от пътя до Банско, което  отново е домакин на стартове от световната купа, сте добре дошли в местността с позитивното и спортно име „Бодрост” до областния център на Пиринска Македония.

Проектът е от 80-те години, когато е бумът на Боровец и той приема състезания от световната купа по ски. Забравен е в зората на демокрацията, а в годините на икономическия бум интересът към него не само е възстановен, но се правят и вложения за милиони.



На Картала има изграден кабинков лифт с две станции, както и два ски влека, но курортът разполага само с 5 километра писти.

Инвестицията е от 2008 година, а от броени дни официално има нов собственик на комплекса. Съоръженията работеха от 8.30 сутринта до 16.30 часа следобед до Нова година.

Явно смяната на собствеността е наложила временно спиране. Защото кметът на Благоевград настоява час по-скоро тя да започне да действа отново. Той обеща и откриване на паркоместа до пистите, за да може да се осигури удобството на туристите. И вярва, че зимният сезон продължава и ще може да се отвори отново зоната за спорт. Даже има идеи за разширяване на обхвата й с още една поне една писта в Рила под хижа „Исмаилица”.

И без да карате ски, можете винаги да си направите една чудесна планинска разходка. Да се качите дотам просто, за да изкарате събота и неделя на чист въздух, заобиколени от приказния бял пейзаж.

Цената за уикенд е 80 лв. в хотела на курорта, направен в осъвременен алпийски стил и доста приятен на вид, с включена нощувка, закуска и вечеря и планинска застраховка. Освен 26 стаи и ресторант, в него има също чайна с камина, както и апре-ски тераса на открито.