Ако ви предстои почивка в Кипър и искате да си направите наистина интересни снимки ала "Индиана Джоунс обикаля из древни руини", отправете се към Пафос и Гробниците на царете.

Гробниците на царете са подземен лабиринт от изсечени в скалите погребални камери и саркофази, в които по време на елините и древните римляни (приблизително три века преди и три века след новата ера) са погребвани членове на местната аристокрация.

Въпреки името си, тези гробници никога не са приютявали царски особи, но атмосферата определено е царствена.

Снимка: iStock by Getty Images

Някои от гробниците си имат дорийски колони и фрески по стените.

Разположението на някои от тях е правено така, че да наподобява дома на почиващия мъртвец (тази особеност напомня на вярванията на древните египтяни и някои изследователи смятат, че може да има влияние от египтяните при построяването на кипърските гробници).

Снимка: iStock by Getty Images

Гробниците са съвсем близо до морския бряг и ако уцелите момент, в който няма много посетители, усещането е съвсем като във филм - околностите са пусти и голи, чувате само вятъра и шума на разбиващите се в скалите морски вълни. Провирате се сред тесните тунели и отвори, надничате в изсечените в скалите ниши, където са били полагани телата на мъртъвците.

Гробниците са общо седем на брой, като са разпръснати на голяма площ. Най-впечатляваща е гробница номер 3, в която едно ниво под земята ще видите просторно открито пространство, оградено с колони.

Снимка: iStock by Getty Images

Как да стигнете до Гробниците на царете и какво да знаете

Гробниците се намират на 2 км от пристанището в Пафос и на 20 минути пеша от стария град. От спирката на пристанището можете да хванете автобус 615, който спира точно пред входа на грибниците.

Отворени са целогодишно от 8:30 сутринта, като от септември до април затварят в 17 часа, а през лятото - в 19:30 часа.