Днес плажовете на Австралия са една от емблемите на страната, но в миналото, за определен период от време, плуването в светлата част на деня е било забранено със закон.

Тази част от австралийската история е извор на много шеги и преувеличения, особено като се има предвид днешната плажна култура на страната на легендарни крайбрежни зони като Бонди Бийч.

За период от 64 години, между 1838 и 1902 г., плуването на обществените плажове в Сидни и други градове на щата Нови Южен Уелс е било забранено от властите заради опасения за морала. В онези години банските костюми за жените все още не били широкоразпространени (нито добре приети) и разголването на твърде много плът се смятало за непреодолим проблем. Освен това липсвали кабини за преобличане на плажовете, което още повече усложнявало проблема.

В общините били назначавани така наречените "инспектори по неудобствата", които се грижели да залавят и глобяват нарушителите. Любопитно е, че в задълженията на тези служители на реда влизало също залавянето на избягали коне и прасета.

Плаж край Сидни през 1880 г.

Снимка: Getty Images

Прочута е историята на Уилиям Гочър, собственик на местен вестник и неуспешен политик, който през 1902 г. обявил на страниците на вестника си, че смята публично да наруши забраната и да се изкъпе в морето по обяд.

За негово съжаление, когато изпълнил заканата си, полицията не му обърнала никакво внимание и планираният от него публичен скандал пропаднал. Гочър повторил акцията си още веднъж - със същия неуспех. Когато отишъл лично да се предаде на властите, той бил игнориран за трети път. Тук има спор между различните източници, но някои твърдят, че по това време забраната вече била отменена, без Гочър да е бил наясно с това, а и жителите на Сидни така или иначе отдавна не я спазвали.

Коледа на плажа в Сидни през 1900 г.

Снимка: Getty Images

След като забраната отпада през 1902 г., банските костюми, които покриват тялото от врата до колената, станали задължителни за всички над 8-годишна възраст, които искали да се къпят в морето.

Сърфисти на плаж край Сидни

Снимка: iStock by Getty Images

Карането на сърф става все по-популярно, а заедно с това стават ясни и рисковете на този спорт. Така през 1906 г. на плажа Бонди Бийч е създаден първият спасител клуб за сърфисти в света. Само три години по-късно в района вече има над 10 сърфинг клуба.