Коледа си е Коледа, където и да се намирате по света.

Но когато температурите надвишават 30 градуса, на човек повече му се иска да се изкъпе в морето и да покара сърф по изгрев, отколкото да пие горещ шоколад край камината.

В Австралия 25 декември е важният ден, на който се събират семейство и приятели. Има коледни украшения, има подаръци и коледни песни.

Но фактът, че страната се намира в южното полукълбо, е променил традиционната Коледа, която англичаните се опитали да пренесат на континента, по забавен и необикновен начин. Децата са в лятна ваканция от средата на декември до началото на февруари, затова мнозина прекарват празника на къмпинг.

Разгледайте в галерия снимки на Коледа в Австралия >>> 

Освен с елхови клонки, австралийците украсяват къщите и дворовете си и с "коледен храст" - местно растение с малки зелени листа и кремавобели цветчета.

Коледният обяд мирише на океан и барбекю

Австралийците следват някои от традициите на британците за Коледа, макар Коледа да се пада посред горещото лято. Не е изключено на масата да има печена пуйка, топли гарнитури и коледен пудинг.

На Коледа австралийците сервират скариди, наред с прясна риба или стекове

Снимка: iStock by Getty Images

Все пак много по-вероятно е коледният обяд да включва качествен стек, риба или морски дарове, приготвени на барбекю в задния двор. Скаридите заемат централно място на масата. По Коледа австралийците консумират 10 пъти повече скариди, отколкото по което и да е друго време на годината.

Много от семействата ядат празничния обяд на открито, ако не е много горещо.

Бирата е традиционна напитка за празника - тя е подарък или един вид входен билет за всички, които се присъединяват към следобедните партита.

Плажът Килда в Мелбърн на Коледа

Снимка: iStock by Getty Images

Коледа на плажа

Коледа на плажа е едно от най-нормалните неща за австралийците - не е учудващо за страна, в която около 80% от населението живее на по-малко от 50 км от плаж.

Заредени със студена бира, бански и коледни шапки, австралийците прекарват целия ден близо до вълните. Мнозина се качват на сърфовете, слушат любимите си рок и инди банди или направо заминават за няколко дни на някой морски къмпинг.

Бонди Бийч е едно от най-популярните места за коледен плаж в Австралия.

Хора на Бонди Бийч, Австралия, на Коледа

Снимка: iStock by Getty Images

И Дядо Коледа е по бански

Дядо Коледа няма как да не се съобрази с географската си локация. Той често дава почивка на северните елени и понякога се придвижва с кенгуру. Освен това заменя пухкавите дрехи с бански и джапанки.

Децата оставят моркови за елените на добрия старец (или за другите му животни), както и кекс и чаша бира за самия него (за разлика от чашата мляко, която му оставят американските деца например). Разбира се, бирата е безалкохолна, защото иначе Дядо Коледа няма да може да управлява шейната.

Плажовете и коледните елхи са напълно съвместими в Австралия

Снимка: iStock by Getty Images

Събития, свързани с Коледа в Австралия

В Сидни, Мелбърн, Бризбън и други големи градове се появяват огромни украсени елхи по централните площади. Всяка година в дните преди Бъдни вечер в редица австралийски градове се провежда музикалното шоу "Коледни песни на свещи", което набира средства за благотворителни кампании. Шоуто се гледа в цялата страна и е незаменима част от австралийската Коледа - известни местни изпълнители пеят коледни песни.

Почти всеки град си има също коледни фестивали, коледен парад, както и шоу с фойерверки в парковете.

Край Сидни се провежда най-голямото светлинно шоу в Австралия - "Впечатляващи коледни светлини" (Christmas Lights Spectacular). Повече от 3 милиона светлинки оформят невероятни светещи скулптури като Тунела на влюбените, гигантското плюшено мече Хънтър, Огромният замък, Околсветско пътешествие и други. Заради ограничения капацитет и пандемията настоящето издание на фестивала продължава до 26 януари.

Освен това има две емблематични събития, които се провеждат на 26 декември - мачът по крикет между националния отбор на Австралия и международен отбор се играе в Мелбърн и билетите за него се разпродават месеци по-рано. На същия ден от пристанището на Сидни потеглят състезателите на мащабното ветроходното състезание от Сидни до Хобарт в Тасмания. Това е едно от най-гледаните състезания с яхти в цял свят.