Мнозина избират живот в чужбина по различни причини - за да започнат нова работа, за да бъдат по-близо до партньора си или просто за да опознаят света. И тъй като кризата става все по-остра, търсенето на по-евтин начин на живот се превръща в първостепенна причина за преместване. Някои европейци заминават на юг, за да намалят сметките за отопление. А в много страни експатите, получаващи заплати от чуждестранни компании, разполагат с по-голяма покупателна способност, пише Euronews.

И така, къде са най-евтините места за преместване и какво мислят местните жители за притока на сравнително заможни пътници?

Най-евтините места в Европа по отношение на разходите за живот

Индексът на разходите за живот Numbeo анализира данни за всяка страна в Европа - наем на жилище, разходите за хранителни стоки, както и цените на комуналните услуги и развлеченията. Разбира се, разходите за живот не са единственото съображение преди преместване. Безопасността и качеството на живот, са от изключително значение. Кои са четирите държави със златна среда?

Черна гора

Снимка: iStock by Getty Images

Черна гора може да се похвали със средновековни градове, ледено студени ледникови езера, втория по дълбочина каньон в света - и изключително ниски цени. Numbeo дава на страната рейтинг от 38,9. За сравнение, Швейцария - най-скъпата дестинация в Европа - има индекс от 114,2. Тези индекси представляват процент от цената на дестинацията в сравнение с Ню Йорк - базовата стойност на търсачката. Така цените в Черна гора са около 38,9 % от цените в Ню Йорк, докато цените в Швейцария са с 14,2 % по-високи от тези в Голямата ябълка. Дигиталните номади могат да кандидатстват за двугодишна виза за Черна гора с възможност за удължаване с две години.

Цени в столицата на Черна гора, Подгорица:

Евтино ястие: 6,40 евро

500 мл. бира: 2 евро

Месечен наем на апартамент с една спалня в центъра на града: 372 евро

Португалия

Снимка: iStock by Getty Images

Португалия - със своите слънчеви плажове и оживени градове - е най-популярната дестинация за дигитални номади в Европа. Numbeo дава на Португалия индекс на разходите за живот от 45,3 точки. В рамките на новата схема за дигитални номади в страната работещите от разстояние ще могат да живеят и работят в страната за период до 12 месеца. За да отговарят на условията, кандидатите трябва да печелят поне 2 800 евро на месец - четири пъти повече от минималната работна заплата в Португалия.

Цени в португалската столица Лисабон

Евтино ястие: 12 евро

500 мл. бира: 2,50 евро

Месечен наем на апартамент с една спалня в центъра на града: 1 207 евро

Хърватия

Bulphoto

Слънчева Хърватия е малко по-скъпа от Португалия с индекс 46,7. Крайбрежните градове като Сплит и Дубровник - повишават средните разходи. Но въпреки това балканската страна е евтин вариант за емигрантите. През януари 2021 г. Хърватия започна да предлага специални визи за дигитални работници от страни извън Европейския съюз, които им позволяват да останат до една година и ги освобождават от данък върху доходите.

Цени в хърватската столица Загреб

Евтино ястие: 9,80 евро

500 мл. бира : 2,40 евро

Месечен наем на апартамент с една спалня в центъра на града: 560,25 евро

Литва

Снимка: iStock by Getty Images

Литва също е популярна сред дигиталните номади - особено младежката столица Вилнюс, която може да се похвали с изобилие от пространства за съвместна работа. Numbeo му дава оценка от 48,8. Бъдещите емигранти могат да разчитат на опростена виза, която обикновено може да бъде получена за няколко месеца.

Цени в столицата на Литва, Вилнюс

Евтино хранене: 10 евро

500 мл. бира: 4 евро

Месечен наем на апартамент с една спалня в центъра на града: 720,83 евро

Какво мислят местните жители за дигиталните номади?

Ниските цени са чудесни за дигиталните номади - но могат да имат отрицателно въздействие върху местните общности, които страдат от жилищната криза и инфлацията. Средната месечна заплата в Подгорица е 628 евро - около една пета от средната месечна заплата в Лондон. Преди да се преместите в чужбина, проучете как местните жители се отнасят към емигрантите и как можете етично да подкрепите общностите, към които се присъединявате. Изучаването на местния език е много добра първа стъпка, още преди да пристигнете в страната. Запознайте се и с местните обичаи, съветват от Euronews.