За онези, които искат да се установят в друга държава, класациите на най-добрите за живеене страни в света, категорично са от полза. Но ако имате деца, съществуват повече фактори, които трябва да се преценят, отколкото средният доход или икономическата стабилност. Със сигурност ще искате да се информирате за здравето или щастието на местните деца, за качеството на образованието, за политиките за отпуски - дори за това кои страни имат най много зелени пространства или детски площадки.

Именно върху тези фактори се фокусира УНИЦЕФ в своите доклади за благосъстоянието на децата. Важно е да се отбележи, че класацията разглежда само най-богатите страни в света и не всички данни могат да представляват еднакъв интерес за семействата, които планират преместване в друга държава. Резултатите от тях обаче помагат да се очертае достатъчно ясна картина как в действителност се отглеждат деца в страните по света.

BBC анализира някои от тези изследвания в отговор на въпроса на всяко емигриращо семейство - къде са най-добрите места за отглеждане на деца, и изобщо, къде е най-добре да бъдеш дете.

Япония

В анализа на УНИЦЕФ за 2020 г. за благосъстоянието на децата Япония заема първо място по отношение на физическото здраве. А в най-новия доклад от 2022 г., в който специално се разглежда средата, в която растат децата, тя се нарежда на второ място за "света около детето" - категория, която включва аспекти като градските зелени площи и безопасността на движението. Япония има и най-ниското ниво на детско затлъстяване, ниска детска смъртност и изключително ниски нива на замърсяване на въздуха или водата, засягащи децата.

Снимка: iStock by Getty Images

Тя е и една от най-безопасните страни за семействата, и то не само по отношение на пътни инциденти. Общият брой на убийствата в Япония е най-нисък от всички разгледани от УНИЦЕФ страни: 0,2 на 100 000 души в сравнение със САЩ (5,3), Канада (1,8) или дори Австралия (0,8).

Факторът безопасност оказва огромно влияние върху свободата, на която децата могат да се наслаждават. "Децата ходят на училище сами от около шестгодишна възраст. Те пътуват с автобус или влак, ако не е на пешеходно разстояние", казва Мами Маккаг пред BBC. "Дори в центъра на Токио децата могат да се разхождат. Това е напълно нормално, защото е наистина безопасно. Никой не се притеснява за децата си".

Освен че получава най-високите оценки за здраве и безопасност, Япония има и една от най-добрите образователни системи в света - 12-то място сред 76 държави и региони, според оценките на OECD(Организацията за икономическо сътрудничество и развитие), от която УНИЦЕФ черпи данни. Страната предоставя щедри права на платен отпуск за отглеждане на дете, като всеки работещ родител има право на около 12 месеца - въпреки че страната работи върху стимулирането на бащите да се възползват от него.

Интересно е обаче, че въпреки многото предимства, които Япония предлага на семействата, не се изненадвайте, ако самите местни жители изглеждат критични, казва Маккаг. "Може да регистрирате песимизъм, защото винаги научаваме за всички положителни страни на другите страни и ги сравняваме с Япония", обяснява тя. "Това е и културна особеност, при която се предполага, че трябва да "говориш надолу" за нещо, с което се идентифицираш, за да изглеждаш скромен. Но бих казала, че Япония е наистина хубаво място за отглеждане на деца."

Естония

Макар че Естония не е на първо място в общата класация на УНИЦЕФ, тя е високо оценена по редица важни аспекти. Децата са изложени на по-малко замърсяване на въздуха, по-малко шумово замърсяване и по-малко пестициди, отколкото в почти всяка друга богата страна. В страната има повече градски зелени площи, отколкото в много други държави, включително САЩ, Канада, Австралия и Обединеното кралство, а децата се радват на многобройните детски площадки. Естония има и втория най-нисък процент на бебета, родени с поднормено тегло, сред всички богати страни, което обикновено се счита за добър показател за качеството на пренаталните грижи.

Един от най-високо оценяваните фактори е образователната система на Естония. Децата имат по-добри математически и природонаучни умения и грамотност, от която и да е държава извън Азия. Набляга се и на дигиталните умения. "Още в детските градини се изучава роботика, използват се смарт таблети", казва пред BBC Ан-Май Мисак, ръководител на проект в Естонския съвет за образованието и младежта, която изследва системите за ранно образование в страната.

Снимка: iStock by Getty Images

Но ползите от системата надхвърлят четенето и роботиката. В неотдавнашен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие се посочва, че средностатистическото петгодишно дете в Естония има по-добри социално-емоционални умения, включително сътрудничество с други деца и разпознаване на емоциите, от децата в САЩ и Англия. Те също така са доста над средното ниво по отношение на уменията за саморегулиране, като умствена гъвкавост, работна памет и потискане на импулсите.

По отношение на отпуска за отглеждане на дете, Естония има една от най-щедрите политики в света - 100 дни отпуск по майчинство и 30 дни отпуск по бащинство, последвани от 475 дни платен отпуск за отглеждане на дете, който може да бъде разделен - или използван на непълно работно време - до навършване на тригодишна възраст на детето. До 60 от тези дни и двамата родители могат да останат вкъщи едновременно и да получават възнаграждение. Всеки родител получава и по 10 работни дни годишно платен отпуск за отглеждане на дете до 14 години. От този отпуск могат да се възползват както постоянно, така и временно пребиваващите в Естония.

Испания

Испания се класира най-високо в класацията на УНИЦЕФ за околната среда, в която живеят децата, с особено ниски нива на заболеваемост при децата поради замърсяване на въздуха и водата. И въпреки по-лошото цялостно предлагане на социални, образователни и здравни услуги, според УНИЦЕФ децата в Испания имат забележително високо благосъстояние - страната се нарежда на трето място по психическо благосъстояние на децата и на четвърто място по основни академични и социални умения. Испания е на едно ниво с Нидерландия по отношение на броя на децата, които казват, че лесно намират приятели (81 %), а процентът на самоубийствата сред подрастващите е един от най-ниските сред богатите страни и е по-малко от една трета от този в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Това не изненадва Лори Зайно, която се мести в Мадрид от Чикаго преди 15 години. Сега, когато е майка на малко дете, тя казва, че един от най-свежите аспекти на живота в Испания е колко радушно и безпроблемно обществото приема децата. "Тук е социално приемливо да водиш детето си навсякъде - в ресторанти, барове. Напълно нормално е да видиш семейство с малко дете, което се разхожда в полунощ", казва тя. "Това сваля много от напрежението да "държиш" децата си тихи и спокойни, така че да не притесняват останалите. В Испания никой не се тревожи за това. Всички са щастливи и шумни и просто се наслаждават на семейното време заедно."

Снимка: iStock by Getty Images

Както майките, така и бащите получават по 16 седмици отпуск, който се изплаща в размер на 100% от заплатата им (право на това имат и лицата, упражняващи свободни професии), след което майката може да вземе неплатен отпуск за период до три години или да намали работното си време. От тези възможности може да се възползва всяко законно пребиваващо лице, регистрирано в испанската система за социална сигурност, което е внасяло вноски поне 180 дни през последните седем години. Както и останалите изброени страни, Испания не е перфектна - липсата на достъпни детски заведения е особено голям проблем, като 33% от родителите заявяват, че биха желали да има повече такива, което е най-високият процент сред всички богати страни.

Финландия

Финландия, която е на пето място в най-новата докладна карта на УНИЦЕФ, получава особено високи резултати в две от трите категории - номер едно в "света на детето" (в която се разглежда как околната среда влияе пряко на децата, например качеството на въздуха) и номер две в "света около детето" (в която се разглеждат елементите на околната среда, с които детето си взаимодейства, като училища, опасности, свързани с трафика, и зелени площи).

Страната е на едно от първите места в света по отношение на грамотността и математическите умения на децата, а родителите дават висока оценка на отношенията си с учителите и училищния персонал. Смъртността сред децата на възраст 5-14 години е една от най-ниските в света, по-малко от половината от тази в САЩ. Финландия предлага и щедър родителски отпуск, включващ осем седмици платен отпуск по майчинство, още 14 месеца платен родителски отпуск, който се разпределя между родителите, и допълнителен отпуск за гледане на дете, който може да се използва, докато детето навърши три години. Право на този отпуск имат законно пребиваващите във Финландия лица, които са били здравно осигурени поне 180 дни преди раждането на детето във Финландия или в някоя от скандинавските страни, ЕС или ЕИП.

Снимка: iStock by Getty Images

Британецът Хадли Дийн е баща на пет деца. Живял е със семейството си в Полша, Чехия и Финландия. По думите му семейството му живее за втори път във Финландия и е изключително доволно. Едно от предимствата са зелените площи, дори в столицата Хелзинки (Финландия има най-много градски зелени площи на човек от всички богати страни). Но семейството му се радва не само на наличието на паркове. "Различното в Хелзинки или Финландия е, че парковете всъщност са много сурови, много естествени. Те са като естествена гора, която се намира в центъра на града", казва Дийн. "Добре известна е връзката между пребиваването сред природата и липсата на тревожност и депресия, така че това е наистина положително." А какво да кажем за тъмните, студени финландски зими? Те са цена, която си струва да се плати, казва Дийн. Просто свикваш с това. Но лятото е невероятно, защото имаш 22 часа слънчева светлина, отбелязва Дийн.

Нидерландия

На първо място в общия списък на УНИЦЕФ за благосъстоянието на децата е Нидерландия, която се представя особено добре по отношение на психичното здраве на децата (на първо място) и уменията (на трето място). Девет от десет 15-годишни деца заявяват, че са много доволни от живота си - най-високият дял от всички изследвани от УНИЦЕФ държави, а осем от десет казват, че лесно намират приятели.

Част от това е културно обусловено, обяснява полякинята Олга Мекинг, майка на три деца, която живее в Нидерландия от 13 години: "Съществува дискусия за това как американците се опитват да научат всички да бъдат изключителни. Тук има поговорка: "Просто бъди нормален, това вече е достатъчно лудо", казва тя. Начин на мислене, който според нея допринася за по-малко тревожност и нормално детство. Изключително значение се отдава на социализирането, почти всички деца са ангажирани в обществените дейности и участват в различни клубове и групи.

Снимка: iStock by Getty Images

Но според нея, ако нидерландските семейства и деца са щастливи, това се дължи и на структурни фактори. "Не може да има нидерландско родителство без нидерландска социална система", отбелязва тя. "А страната наистина предлага на родителите много подкрепа." Пример за това е нейната политика за семейния отпуск. Тя включва най-малко 16 седмици задължителен, напълно платен отпуск по майчинство и до шест седмици платен отпуск по бащинство, плюс неплатен родителски отпуск, който може да се ползва до навършване на осемгодишна възраст на детето, и е достъпен за всеки, който живее и работи законно в Нидерландия.