Ларнака е популярен летен курорт в Кипър с чудесни плажове и много забавления, но ако сте почитатели на пътуването извън сезона, градът ще ви хареса и през зимните месеци.

Кипър има мек средиземноморски климат. Тук няма да видите сняг, а зимните температури през февруари са около 18 градуса (и нагоре с наближаването на март). Освен това зимните месеци са времето, в което безкрайните плътни тълпи от загорели летовници отсъстват от крайбрежната зона.

Вижте още причини защо едно зимно пътуване до Ларнака си струва.

Почти всичко е по-евтино

Извън сезона можете да намерите хотели, екскурзии и автомобили под наем на много по-добри цени в сравнение с лятото. Полетите до острова са по-малко, но цените им също обикновено са по-ниски. За някои от атракциите можете дори да се пазарите - като разходки с лодки например.

По-малко хора по забележителностите

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ларнака има няколко по-важни забележителности, но през лятото те често са толкова пренаселени с хора, че е трудно да разгледате всичко на спокойствие.

През зимата имате цялото време и пространство на света да разгледате църквата "Свети Лазар" (в чиято крипта се намира самият гроб на светеца), средновековния замък (превърнат в музей и с невероятна гледка от дебелите му стени) и тесните улици на стария град - Скала.

 

Сезонът на фламингото

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

В езерото Ларнака и близкото езеро Ороклини зимуват много фламинги, привлечени от солената вода и богатото меню. Зимата е сезонът, в който можете да наблюдавате дългокраките птици в естествената им среда. Около езерото Ларнака е изградена пътека, подходяща за велосипеди и разходки пеша, има и наблюдателни кули.

На Ороклини има само една наблюдателна кула, разположена до самото шосе. Край брега на езерото се издига и джамията Хала Султан Теке, която е смятана за едно от най-свещените места за мюсюлманите.

Празни, но все така чудесни плажове

Снимка: iStock by Getty Images

Времето може да не става за бански или плуване, но плажовете около Ларнака са си все така хубави дори и през зимата. Много от плажните барове на Финикудес са отворени и в слънчевите дни изнасят маси и шезлонги на пясъка.

Идеално за занимания на открито

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Летните температури в Кипър често надвишават 30-35 градуса и занимания като каране на колело или разходки на открито (освен по плажа) не са сред най-приятните. През зимата обаче времето е идеално за точно такива дейности (това е най-дъждовният сезон, но все пак дните с валежи не са толкова много, че да не можете да се организирате).

Наемете колело и обиколете езерото Ларнака или въртете педалите до езерото Ороклини, за да видите фламингото. Друг бонус е, че улиците и шосетата са по-слабо натоварени и карането на велосипед е приятно.

Можете да отидете и до древния Китион - градът предшественик на Ларнака, построен преди повече от 3000 години. Археологическите разкопки на Китион се намират на 20-30 минути пеша от центъра на града.

Дегустация на вино

Няма лош сезон за дегустация на вино, но зимата, при липсата на много от летните забавления, може да се окаже особено подходяща за опознане на местните вина. Наемете си кола и посетете някои от винарните в района на Ларнака като "Даферму", "Ктима Кристудиа" и "Родотеа".