Туристите виждат много статуи, докато се разхождат в градове по целия свят, но рядко се спират да ги загледат или да се ровят за историята им.

Кипърският град Ларнака е намерил начин, по който да привлече вниманието на посетителите към известните личности, увековечени със статуи в курортния град Ларнака.

От септември 2020 г. пет от главните статуи в града разказват собствената си история. Всяка от статуите има QR код, който може да се сканира с телефон или таблет с интернет. След това мобилното устройство получава "позвъняване" от съответната статуя, която разказва историята си.

Преживяването напомня на истински телефонен разговор и е достъпно на английски и гръцки език.

Снимка: iStock by Getty Images

Сред първите пет статуи е философът Зенон от Китион, основателят на стоическата философска школа, който "говори" за своите философски ценности. Художникът Михаел Кашалос "споделя" как е започнал да рисува чак на 70 години. Аполоний от Китион разкрива историята си на един от най-добрите лекари от античността. Военачалникът Кимон споделя как е победил враговете си през 5-и век пр.н.е. А от Крилатия венециански лъв ще научите как Ларнака и Венеция са се побратимили като градове и лъвът е бил подарък на кипърския град.

В бъдеще още от статуите в Ларнака ще проговорят, обещават местните власти.