Скандинавците имат много дълбока връзка с природата и почти във всяка държава има специална дума за времето, прекарано на открито. Те са навън, независимо от сезона и от времето. Максимата, че няма неподходящо време, а само неподходящи дрехи вероятно идва точно оттам.

Когато говорим за скандинавските страни, обикновено си ги представяме покрити със сняг, огрени от Северното сияние и посипани с вълшебния прах от шейната на Дядо Коледа. Зимата е време за ски, преходи, спане в хижи и ледено плуване.

Лятото, макар и с температури, които не звучат особено "летни" като за нашите ширини, е не по-малко активен сезон.

Ако планирате да посетите Скандинавия през топлия сезон, ето някои от най-невероятните преживявания, които можете да включите в маршрута си.

Будувайте в Лапландия

Снимка: iStock by Getty Images

През лятото за почти два месеца слънцето изобщо не залязва в Лапландия. Среднощното слънце огрява наситенозелените гори и поляни, а ароматите на цветя и билки изпълват въздуха.

Лапландия е разделена между Швеция, Норвегия и Финландия, като и в трите страни можете да наемете горска дървена къща - луксозна или съвсем обикновена, където да се потопите в тишината и да се насладите на усещането за уединение.

Ходете по пътеките на Фарьорските острови

Снимка: iStock by Getty Images

Фарьорските острови са отдалечено късче земя - официално част от територията на Дания, но като усещане - част от края на света. Тук лятото е прохладно и е най-подходящото време да тръгнете по пътеките и маршрутите на острова. Сутрин често има мъгли, които правят и без това драматичните пейзажите наистина магически.

Една от най-популярните дестинации на островите е село Гасадалур с неговия невероятен водопад Мулафосур, който се излива от стръмна скала право в морето.

Отидете на лов за тролове в Дания

Снимка: © Abdellah Ihadian/Visit Denmark

Дания, както и останалите скандинавски страни, е страна на троловете. През 2015 г. градската управа на град Хорсенс поръчва на скулптора Томас Дамбо да създаде гигантска фигура на трол от рециклирани материали. 5-метровият трол държи в ръката си детска люлка и в духа на екологичното мислене на датчаните тролът е направен изцяло от отпадна дървесина от местна фабрика, а косата му е от растения, присадени от градския парк. Но това е само началото. Дамбо е автор на десетки скулптури на тролове в цяла Дания и по света.

Други шест гигантски скулптури са разпръснати в предградията на Копенхаген сред поля, спокойни води и гори. Откриването им е вълнуващо като търсене на съкровища, а бонусът е, че ще ви накра да се разходите сред природата.

Отидете на плаж в Малмьо

Скандинавците нямат проблем със студа и фактът, че в най-топлия летен месец - юли, температурата на морската вода в град Малмьо е едва 16 градуса, не ги спира да се тълпят на пясъчния плаж Рибан и да скачат от крайбрежните платформи.

Бонус точка получава шведският град заради оживения си културен и арт живот през лятото, когато по улиците и в градските паркове постоянно нещо се случва.

Обиколете Лофотенските острови

Снимка: iStock by Getty Images

Скалистите брегове на Лофотенските острови, прорязани от фиорди и украсени с малки рибарски селца, са перфектни за летен круиз или безгрижно отскачане от остров на остров без план и маршрут. Вземете си удобни обувки, за да се изкачите по маркираните пътеки с панорамни гледки към архипелага. Пейзажите са удивителни, а още по-удивително е, че край Лофотенските острови има дори коралов риф!

Празнувайте лятното слънцестоене

Снимка: iStock by Getty Images

За много скандинавци денят на лятното слънцестоене - Мидсомар - е един от най-важните празници през годината. Това е време за танци, цветя и вкусна храна.

Отбелязва се около 21 юни в чест на най-дългия ден в годината. Празненствата продължават през деня с пикници под лъчите на слънцето и през цялата нощ - с различни събития, танци, а на места и с огромни огньове на открито.

Събирайте горски плодове и гъби

Снимка: iStock by Getty Images

В скандинавските страни съществува правото на свободен достъп до природните блага за всеки, независимо дали се намира в гора или в частна територия. Всеки има право да бере горски плодове, билки и гъби и това е едно от любимите занимания на месните през летните месеци.

Сезонът започва в средата на юни, когато горските поляни са пълни с находища от зрели диви ягоди, и продължава до края на септември с диви малини, къпини, сини и червени боровинки.