След като на 14 май Дания отвори границите си пътувания на граждани от ЕС и Шенгенското пространство, туризмът в страната на практика вече е на един PCR тест разстояние.

Ако вече сте обиколили голямата четворка на страната - Копенхаген, Оденсе, Орхус и Олбор, вече можете да се съсредоточите върху детайлите. Например да се срещнете с едни от най-важните местни жители - троловете!

Дания, както и останалите скандинавски страни, е страна на троловете и местните дори ще ви кажат, че троловете са измислени тъкмо там (в спор с Норвегия и Швеция, който едва ли може да бъде официално разрешен).

Снимка: iStock by Getty Images

Едно е сигурно - през 1930 г. датчанинът Томас Дам измисля прочутото тролче талисманче (онова с голямата щръкнала нагоре коса). Тъкмо то е вдъхновение за поредицата от анимационни филми "Тролчета".

Ето къде още можете да откриете тролове в страната.

Троелс

View this post on Instagram

A post shared by Cláudia Sousa (@claudia_tondela_sousa)

През 2015 г. градската управа на град Хорсенс поръчва на скулптура Томас Дамбо да създаде гигантска фигура на трол от рециклирани материали. 5-метровият трол държи в ръката си детска люлка - цялата концепция е част от проекта за обновяване на града по забавен и игрив начин.

В духа на екологичното мислене на датчаните тролът Троелс е направен изцяло от отпадна дървесина от местна фабрика, а косата му е от растения, присадени от градския парк. Тролът пожънва такъв успех, че две години по-късно властите на Хорсенс поръчват на скулптора да направи и двете деца на Троелс - Лаура и Джулиан.

Но това е само началото. Дамбо е автор на десетки скулптури на тролове в цяла Дания и по света, които е събрал в карта.

Шестте забравени великана

Макар да не са официално тролове, шестте забравени великана, отново дело на Томас Дамбо, силно напомнят по чертите си именно на създанията от датските легенди. Шестте гигантски скулптури са разпръснати в предградията на Копенхаген сред поля, спокойни води и гори. Откриването им е вълнуващо като търсене на съкровища, а бонусът е, че ще ви накра да се разходите сред природата.

Музеят на троловете

Снимка: iStock by Getty Images

Какво по-подходящо място за музей на троловете от стара фабрика за тролчета? Това е именно мястото, където Томас Дам създава своите прочути тролчета от дърво, глина, камък, керамика и гума. Историята на Томас и неговите създания е разказана интерактивно и интересно.

Гората на троловете

В северната част на най-големия датски остров Шеланд (където е разположена и голяма част от столицата Копенхаген) се намира едно място, създадено от природата, което във въображението на хората е населено с тролове. Нарича се Гората на троловете и ще ви отведе по пътеки, над които са надвиснали усукани по чудновати начини иглолистни дървета. Вятърът и специфична ларва по дърветата са причините за магическите извивки на дърветата. Всичко друго остава за вашето въображение.