Лятото е синоним на море и слънце и повечето хора се опитват поне веднъж (а някои и веднъж седмично!) да се доберат до любимото си крайбрежие, за да съберат тен и да пият мохито по залез.

Лятото обаче не е само за море (нито пък морето е само за лятото, но това е друга тема и ще бъде разгледана друг път).

Ето 5 от любимите ни алтернативни места, на които можете да се насладите на лятното слънце, независимо дали ще е само за плаж, за пикник или за цял ден в компанията на приятели, хладилната чанта и любимата музика.

 

ЯЗОВИР

Бонус на плажа на брега на язовир е, че можете да плавате

Снимка: iStock by Getty Images

Язовирите се възприемат предимно като място за риболов в България, но бреговете на някои от тях успяват да привлекат и не-рибари, почитатели на слънцето и живота на открито. На много от големите язовири има къмпинги с чудесни условия за живот в дивото. Не е задължително да нощувате в къмпинга - можете да прекарате ден край брега, да хапнете прясна риба, да се изкъпете във водата и вечерта да спите в собственото си легло.

Бонус е, че може да си уредите и плаване с лодка или каяци (а в язовир Искър дори и с ветроходна яхта). 

Язовирите Батак, Доспат, Широка поляна, Голям Беглик, Жребчево са само част от списъка с места с уредени къмпинг зони.

ЕЗЕРО

3-часово изкачване за ден под слънцето на брега на езеро? Защо не!

Снимка: iStock by Getty Images

Част от големите езера в България са планински, като много от тях попадат в национални паркове и защитени зони. Изкачването до тях ще ви зареди с енергия от природата, а и бирата е по-вкусна след 3-часов преход.

Големи езера има и в ниските части, особено около морето, където пък се срещат редки птици.

Край Шабла, Бургас и Поморие има центрове посветени на езерата и техните пернати обитатели. Ще хванете тен дори само докато обикаляте бреговете им, но до всички има и хубави плажове.

РЕКА

Плаж можете да си направите и на брега на река

Снимка: iStock by Getty Images

Който живее далеч от море, е доволен и на плаж на река. Безгрижните летни дни край брега на най-близката река обикновено се организират в последния момент, просто защото са ви на една ръка разстояние.

Много от по-малките рекички имат естествени или оформени от ентусиасти вирчета, басейнчета и природни джакузи зони, където можете да се разхладите в летните жеги.

Плажът на брега на Сена в Париж

Снимка: iStock by Getty Images

Някои европейски градове превръщат реките си в релакс зони - като например Сена в Париж, където всяко лято се изсипват тонове пясък, за да стане част от крайбрежието ѝ плаж.