Отвисоко Завойското езеро прилича на пълзяща между планините тюркоазена змия.

Отблизо водите му са изключително бистри и пълни с риба. Дълго е 16 км и е дълбоко до 60 м - едно от най-дълбоките на Балканите.

Но това далеч не е най-интересното за него.

Освен всички "уау" и "лелеее", които ще извади от душата ви това дело на природната архитектура, езерото си има и невероятна история.

Разгледайте фотогалерия >>>

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

В пълния смисъл на думата. Каква е вероятността в един ден гигантски скали от хълмовете до къщата ви просто да се срутят от нищото, да запречат реката и да потопят къщата ви заедно с цялото село?

Невероятната история за това как се е появило Завойското езеро

Завойското езеро е всъщност язовир, който се намира между Стара планина и планината Видлич. Захранва се от водите на река Височица, която извира от Стара планина, близо до връх Ком.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Любопитно: Преди 1963 г. езерото изобщо не е съществувало. Но в един февруарски ден голямо количество скални маси се срутват и препречват пътя на река Височица, като предизвикват истинско бедствие - село Завой е потопено. И до днес на много места край бреговете стърчат ронещите се стени на потопените къщи и надгробните кръстове на някогашното гробище.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

По-късно сръбските власти построяват стена, която да удържа водите на този полуестествен-полусъздаден от човека язовир.

Любопитно: Потопеното днес село Завой, на което е кръстено езерото, се е наричало така заради впечатляващите завои на 90 и на 180 градуса, които е правила реката край него.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

По бреговете на езерото има частни вили, а през топлите месеци - доста рибари (за да хвърляте въдицата тук, ще ви е нужен риболовен билет) и каякари.

В курортното селище Планинарски дом, покрай което ще минете по пътя към езерото, има места за хапване и настаняване, а зимата - ски писта с лифт и при нужда - изкуствен сняг.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Как да стигнете до Завойското езеро

До самото езеро има смисъл да ходите, ако ще плавате с лодка или каяк, или сте решили да си направите пикник. Но в такъв случай няма да можете да се насладите на невероятната панорама, която се разкрива към езерото отвисоко.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

За да видите езерото от близките възвишения, тръгнете към Пирот и продължете в посока село Рсовци. На половин километър след ски курорта Планинарски дом от лявата страна ще видите край пътя табела, която сочи към "Кози камен" - местност с беседка и наблюдателна площадка към езерото. Пътеката е добре маркирана и се изминава за около час. Не е особено стръмна. Носете си вода и заредете батериите, защото ще искате да снимате много.

В момента в Сърбия се влиза без изискване за PCR тест или ваксина, а на връщане в България трябва да представите PCR тест, сертификат за ваксинация (минимум 14 дни след втората доза) или документ за прекаран COVID-19 - подробна информация вижте тук.