Малта е очарователна перла в Средиземно море, която ще се хареса и на най-претенциозните пътешественици. Малтийският архипелаг е толкова богат на различни забележителности и красиви гледки, че не ви остава нищо друго, освен удобни обувки, за да се впуснете в приключение, спирайки почти на всеки метър, за да сте сигурни, че няма да пропуснете нищо.

Всички съкровища на Малтийския архипелаг са разпръснати близо едно до друго. Има само няколко острова, но едва три от тях са населени - самата Малта, Гозо и Комино.

Разнообразието от пейзажи, култура, храна и дори език е лесно обяснимо с историята на страната. Разположена между Африка, Европа и Азия, Малта не може да остане незабелязана за завоеватели. От времето на рицарите, чиито многобройни шедьоври на местната архитектура са посветени на паметта им, през Наполеоновото завоевание до контрола на британската корона, всички те са оставили върху Малта своя отпечатък в културното и историческото развитие. Малтийският език е сходен по звучене с арабския, но с влияния от френски и италиански.

В Малта има почивка и приключения за всеки вкус. Мнозина определят това очарование за най-прекрасната характеристика на малтийския туризъм - огромното разнообразие.

Снимка: iStock by Getty Images

За любителите на нощния живот, Слима, Пачевил и Сейнт Джулиънс са най-подходящи. Онези, които имат страст към историята и разглеждането на забележителности, могат да се запознаят със столицата Валета, да се разходят из съседните "Три града" и да посетят бившата столица Мдина. За една спокойна и медитативна почивка си заслужава да посетите остров Гозо. Семействата с малки деца ще харесат град Мелиеха, където се намира най-големият пясъчен плаж на острова. Избягайте от реалността с пътуване до Комино, където няма градски квартали или автомобили, а само дива природа.

Рицарският дух

"Рицари на Малтийския орден" - мнозина поне веднъж са се сблъсквали с това название в уроците по история. Всъщност Малта изпитва особена почит към епохата на рицарството. Посещението на града на рицарите - Валета, е задължително. Като столица, тя се отличава с мащаби, широки улици, величествена европейска архитектура, запомнящи се исторически сгради и дворци.

Катедралата Свети Йоан Кръстител

Снимка: iStock by Getty Images

Във Валета ще откриете един от шедьоврите на архитектурата от 16 век - катедралата Свети Йоан Кръстител. Отвън тя изглежда доста обикновена за времето си, но когато пристъпите прага й, ще се пренесете в разкошния бароков интериор с позлатени корнизи, богато украсени параклиси и рисуван таван. Тук ще откриете единствената подписана творба на Караваджо от 1608 г. "Обезглавяването на Йоан Кръстител". Най-впечатляващ обаче е подът на храма, наричан "най-красивият под в света". Той се състои от 375 надгробни мраморни плочи, изобразяващи гербовоте и делата на едни от най-знатните рицари на Ордена на хоспиталиерите.

Около Валета се намират три малки градчета - Сенглеа, Коспикуа и Виториоса. Те са любими на малтийците. Сградите в Трите града са построени специално за рицари и сега жителите им живеят в същите домове, в близка връзка с историята. Малтийските балкони и врати са естетическо пиршество.

Тихата Мдина

Непристъпната крепост на върха на хълма е едно от най-загадъчните места на острова. Не е изненадващо, че тук са заснети голяма част от сцените в "Игра на тронове". Мдина е бившата столица на Малта. От самото начало на съществуването на Мдина обитателите са аристократите и благородниците. Оттогава нищо не се е променило.

Снимка: iStock by Getty Images

Малки, тесни улички, наблюдателната кула Torre dello Standardo, дворци, музей на мъченията, подземието на Мдина (почит към средновековната история) - всичко това и още много други любопитни сгради се намират в непосредствена близост до домовете на местните жители.

В сърцето на крепостта, на площада, се намира катедралата "Свети Павел". Тъмната част на деня е идеална за посещение на Мдина - градът е осветен от приглушената светлина на фенерите, във въздуха витае романтика, а наоколо цари тишина. Понякога се налага туристите да шепнат, за да запазят магията на града жива. Не е нужно да се страхувате да се разхождате вечер из Мдина, тъй като Малта се смята за една от най-безопасните страни в света.

Снимка: iStock by Getty Images

В покрайнините на Мдина се намира град Рабат. Тук животът кипи в типичния малтийски стил. Има многобройни кафенета и ресторанти, базари и магазини за прясно изпечени продукти. Основната местна забележителност е площадът, на който се намира църквата "Свети Павел". През първата половина на неделния ден всички градове са безлюдни, тъй като по това време малтийците посещават месата в църквите си.

Бляскавият Сейнт Джулиънс

Тук денят започва с обилна закуска на шведска маса, продължава с релаксация край басейна с чаша аперол и завършва с обиколка из местните нощни клубове и барове. Можете да отседнете във всеки хотел на брега на морето. Петзвездният Corinthia Palace Hotel St George's Bay например е идеален за луксозен и лежерен престой. Стаи за всеки вкус, средиземноморски ресторанти, басейни на място и в хотела, спа центрове и, разбира се, гледка към морския залив. Много различни кафенета с красиви веранди се съчетават с ресторанти и барове за всеки вкус. Сейнт Джулиънс е модерен център за пазаруване, развлечения и мека на нощния живот.

Уютен и автентичен Гозо

Тези, които искат да изпитат единение с природата и да медитират под звуците на прибоя, трябва да си купят билет за най-близкия ферибот до остров Гозо. Макар че Малта е само на 5 км, Гозо е доста по-различен от съседката си, и може да се разглежда като лятната къща на Малта - място за релкас и спиране на времето.

Католическият храм Та'Пину в Гозо

Снимка: iStock by Getty Images

Центърът на острова и неговата столица Виктория са съчетание от приятна суматоха и приятелска атмосфера, които предлагат поглед към автентичния начин на живот на местните жители.

Има един интересен факт за този остров. Някога всеки жител на острова оставял ключовете си в ключалката, когато излизал от дома си. Това означавало, че той няма какво да крие от околните. И сега, докато се разхождате по улиците, може да се натъкнете на един или два ключа на вратата.

Снимка: iStock by Getty Images

Гозо пленява с невероятна природа. Крайбрежието прилича на лунен пейзаж. Долината Асри, Лазурният прозорец (въпреки срутването му през 2017 г., той все още представлява интерес), Синята лагуна, Вътрешното море, Солените езера и много други ще оставят своя отпечатък върху всеки, който ги види.

В допълнение към природните си богатства, Гозо има много исторически обекти, забележителности и храмове, които си струва да видите поне веднъж в живота си. Специално внимание заслужава католическият храм Та'Пину, който е място за чудотворство и изцеление. Можете да напишете желанията си на лист хартия и да ги оставите там. Като доказателство за чудодейната сила на Та'Пину стотици хора носят в светилището различни "доказателства" за своите желания. За да съхрани всичко това, храмът дори е отделил няколко стаи, които си заслужава да посетите и да се докоснете до всяка история.

Синята лагуна привлича хиляди туристи

Снимка: iStock by Getty Images

Национална кухня

Традиционната малтийска храна е проста, повлияна от европейски и арабски влияния, но с подчертано местен вкус. Тъй като Малта е островна държава, рибата и морските дарове са основен акцент. За най-вкусната риба на острова се отправете към рибарското селище Марсашлок и се настанете в крайбрежен ресторант, за да се полюбувате на безбройните изрисувани лодки на малтийските рибари.

Основното традиционно ястие на Малта обаче е яхния от заек, Stuffat tal fenek. Малтийският хляб Hobza заслужава специално внимание. Задължително трябва да опитате "Pastizzi", традиционна малтийска закуска - малки бутерки с рикота или меко грахово пюре вътре. Има и много разновидности на сирене, както и много зеленчуци и бобови растения. Порциите са огромни. Сред популярните напитки са местните вина Chitadella и Gozo Country White, малтийската бира Chisk.

Снимка: iStock by Getty Images