Увеселителните паркове съществуват, за да ви разсеят от ежедневието и да ви представят забавление в най-чиста форма.

Някои хора обаче имат по-особена представа за забавление.

Доказва го съществуването на следващите увеселителни паркове. За мнозина би бил странен дори фактът, че някой би дал пари, за да влезе в тях, друг ще се ентусиазира да ги посети.

От посветен на Попай Моряка до разположен в нефункционираща атомна електроцентрала - при всички положения следващите няколко места са всичко друго, но не и обикновени места за забавление в стил "Дисниленд".

 

Дигърленд

Британците често са смятани за особени хора и съществуването не на един, а на цяла поредица от увеселителни паркове "Дигърленд" в страната говори в полза на това твърдение. Това място за забавление не е нищо друго освен огромна строителна площадка, на която туристите могат да си играят с багери. Да, багери.

Всеки може да се повози в лопатата на багер, да копае в огромна купчина кал или да премества гигантски предмети. Не е изненадващо, че бащите оценяват атракциите поне толкова, колкото децата си.

Доливуд

Не, това не е печатна грешка - добре дошли в увеселителния парк, посветен на иконата Доли Партън в Пиджън Фордж, Тенеси, САЩ! Мястото залага предимно на уютни вили под наем, традиционни влакчета, кули и други атракции, които не са твърде захаросани с лика на Доли Партън. В парка има много забавления с песни и танци, а най-популярната адреналинова атракция е влакчето "Уайлд ийгъл" с впечатляващо над 40-метрово спускане.

В парка посетителите могат да влязат и в автобуса, с който певицата е ходила на турнета.

Вундерланд Калкар

Този увеселителен парк щеше да е доста обикновен, ако не се намираше в атомна елетроцентрала. Според първоначалните проекти това трябвало да е обща АЕЦ между Германия, Белгия и Нидерландия. Построили я, но така и не я пуснали в действие, а след това мястото се превърнали в хотелски комплекс с конгресен център и... увеселителен парк.

Светата земя

Този увеселителен парк в Орландо, Флорида, САЩ, за съжаление беше затоврен през 2020 г., но си струва почетно споменаване.

Той не беше силен в екстремните влакчета, а в проповядването на словото божие. Паркът беше свързан с местна евангелистка телевизия и предоставяше на посетителите си възможност да се разхождат из копие на пазар в Йерусалим, да влязат в копие на рожденото място на Христос, да гледат филм с интерпретация на разпъването на Христос, да го видят (принтиран в цял ръст) как ходи по вода или да проследят един ден от живота на монах.

Кой има нужда от влакчета при такъв избор!

Парк на сиренето Имсил

Южнокорейците за пръв път разбират какво е сирене около 50-те години на миналия век, но днес в страната има цял увеселителен парк, посветен на него. Вътре посетителите могат да гледат 4D филми за сирене, да се включат в правене на сирене, да пуснат децата си да играят сред всевъзможни играчки и катерушки на тема сирене. Гигантските сгради във формата на пити кашкавал също са впечатляващи.

Салина Турда

Ако стандартните увеселителни паркове са ви омръзнали, тръгнете към Румъния. Там на десетки метри под земята, в кухината на бивша солна мина, се издига гигантско виенско колело, край което има също мини голф и боулинг. Ако искате порадвижите, качете се на лодка в подземното езеро.

Селото на Попай

Малта е известна с много неща, но едва ли бихте предположили, че Попай Моряка е едно от тях. През 80-те години в малката средиземноморска страна издигат цяло село, което служи за декор на игрален филм за Попай с участието на Робин Уилямс. След края на филма декорът остава, а предприемчивите местни го превръщат в увеселителен парк с актьори, разходки с лодки, мини голф и детски площадки.