Мнозина се надяваха на спокойно лято и безгрижни почивки в чужбина, като разчитаха на отслабване на коронавируса, но реалността и "Делта" вариантът вече опровергават тези надежди.

След новината, че за отсядане в хотел в Португалия вече е нужен отрицателен PCR тест, Малта стана първата държава в Европейския съюз, която обяви, че затваря границите си за всички чужденци, които не са ваксинирани. Досега на територията ѝ можеше да се влиза и с отрицателен PCR тест.

"Ние ще сме първата страна от ЕС, която ще направи това, но трябва да защитим нашето общество", обобщи малтийският здравен министър на пресконференция.

Новото изискване влиза в сила от 14 юли, като ваксинационния сертификат ще се изисква още преди качване на борда на самолета за малката островна държава.

Документи, с които НЕ можете да влезете в Малта след 16 юли

В официалната информация на здравните власти на страната се уточнява още, че няма да бъдат допускани чужденци с отрицателен PCR или бърз тест, нито такива с документ за преболедуване. Няма да се приемат и хора, които след преболедуване имат поставена само една доза ваксина.

Изисквания за деца

За децата изискванията са следните: тези под 5-годишна възраст влизат свободно, ако родителите им са ваксинирани. Децата между 5 и 11 години могат да влязат в Малта, ако родителите им са ваксинирани и след представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в държавата.

Други изисквания

Остава в сила изискването за попълване на Формуляр за локация на пътниците (тук) преди качване на борда на самолета.