Случвало ли ви се е автомобилът ви да се движи по инерция нагоре по хълм? Звучи невъзможно - но на няколко "магически хълма", разпръснати по света, се случва именно това. Или поне изглежда така.

Ако пътувате по някои от тези маршрути, вероятно ще се замислите дали нямате сериозни проблеми с ума и зрението. Разбира се, че няма необходимост да се тревожите, просто изживейте тази уникална оптична илюзия.

Тези необичайни и събуждащи въображението природни феномени са известни като гравитационни хълмове и могат да бъдат открити на много места по света.

Например Магичният хълм в планината Мурн в графство Даун, Северна Ирландия, до язовир Спелга.

Такива пътища съществуват и от другата страна на границата в Ирландия - зад Бен Булбен в графство Слиго и близо до водопада Махон в планината Комераг.

Пътуващите в Италия могат да се насладят на истинско приключение на "хълма на антигравитацията" - къс участък от пътя близо до Рим.

Гърция, Германия, Португалия, Румъния, Чехия и Шотландия също могат да се похвалят с примери за мистериозния феномен. Извън Европа има много вълшебни хълмове. В Австралия има четири, в Бразилия - две, в Канада - десет, а в САЩ - 27 и повечето от тях са с натофарен трафик от любопитни. Сред най-популярните са Кънфюжън Хил в Калифорния и Магнетик Хил в Канада.

За да изпитате ефекта на преодоляване на гравитацията, карайте автомобила си до края на хълма и включете неутрална предавка. Колата ви ще се върне обратно нагоре по склона - затова не забравяйте за огледалото за обратно виждане!

Ако не сте шофьори, можете да излеете малко вода на земята и тя ще се излее... нагоре.

Каква е тайната на магическите хълмове?

 Обясненията за феномена "магически хълм" са многобройни, като местните жители отдавна предполагат, че става дума за магьосничество, духове и дори гигантски заровени магнити. Истинското обяснение е по-малко фантастично.

Всяко място е заобиколено от 360-градусова панорама към хълмове. Усещането е, че сте обърнати нагоре.

Снимка: iStock by Getty Images

"Хълмът е наклонен по начин, който създава усещането, че се движите нагоре", разказва физикът Брок Вайс от университета в Пенсилвания. "Всъщност вие се спускате по склона, въпреки че мозъкът ви създава впечатлението, че се движите нагоре."

Макар че може и да не се противопоставят на гравитацията, тези магически явления със сигурност ще ви подложат на изпитание, а приключението определено си заслужава да бъде изживяно.