Август е месецът, в чийто първи петък отбелязваме Международния ден на бирата. Празникът няколко пъти е сменял своята дата, но не и своята идея - да се насърчават хората да напуснат зоната си на "бирен" комфорт и да опитат нещо различно.
Бирата е особено популярна в Белгия - страна, която се слави с отличното си производство на пиво и шоколад. През 2016-та белгийската бира беше включена в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.
Днес белгийците пият средно по 68 литра годишно от кехлибарената напитка. Изобилието на марки, което можете да срещнете във всеки не само специализиран магазин, но и супермаркет на кралството, всъщност отговаря на същото разнообразие на видове, което заслужава внимание - светъл ейл, фламандски червен ейл, силен ейл, стаут или тъмен малцов ейли ламбик.
Именно ламбик е характерното пиво, която няма да намерите на друго място - кисела бира, която се вари единствено в района на Брюксел чрез спонтанна ферментация с диви дрожди, които виреят само там. Едно от местата, на които тя се произвежда, е едва на 20 километра от столицата - малко и уютно местенце в градчето Ейзеринген на име "На сигурно място срещу голямата жажда".
Този пъб е обявен за най-добрия в света според класация на американския сайт Ratebeer през 2016-та година и до днес държи първенството. И макар там да се произвеждат едва 8 000 литра годишно, това не пречи мястото да бъде посещавано от туристи от цял свят - Бразилия, Съединените щати, Канада, понякога и от Австралия. Интересното е, че пъбът работи само в неделя и на църковни празници, пише БНР.
Не са за пренебрегване и трапистките бири. Такива са само 12 марки в целия свят, 5 от които се варят в Белгия - "Шиме", "Орвал", "Рошфор", "Вестмале" и "Вествлетерен". За да бъде обявена една бира за трапистка - тя трябва да се вари в манастир, в процеса да участват монаси, а приходите да бъдат използвани само за поддръжка на манастира или за социални програми извън него. През 2021 година "Ахел" загуби статута си на трапистка бира заради оттеглянето на последните обучени монаси от пивоварството.
18 белгийски бири се водят "манастирски". Такъв сертификат се дава единствено от Съюза на белгийските пивовари. Сред тях са добре познатите у нас "Лефе", "Гримберген", "Флореф". Тепърва пробиват на пазара и т.нар. "бутикови бири" и предстои да се разрасне производството им. Сред тях е доста качествената "Супер 8".
Местата в Брюксел, където можете да се насладите на прекрасна бира, са стотици. Съвсем естествено, най-голям е броят им около Гран Плас - централния площад на града. Там се намират знаменитите A La Mort Subite, Delirium Tremens, Moeder Lambic Fontainas, Monk Bar.
Същите бири обаче можете да намерите на чувствително по-ниски цени само на 3-4 спирки с автобуса - на площад "Люксембург", разположен точно срещу Европейския парламент. Там се намират Beer Factory, Ginette Bar, London, Vester Bar.
Около Европейската комисия, на ротондата "Шуман", пък има два ирландски пъба - Kitty O"Sheas и Old Hack. Не са за подценяване обаче и типичните белгийски бирарии от рода на Le Coin du Diable.
Не по-малко популярен в Белгия е шоколадът, с чието производство белгийците също се справят отлично. Две са характерните марки - "Годива" и "Нойхаус", за които обаче трябва да платите повечко.
За любителите на сладкото изкушение на тези марки обаче има и добра новина - фабриката на "Нойхаус", която се намира в предградието на Брюксел Влезенбег, осигурява възможност за безплатна дегустация на над 20 вида шоколадови бонбони.