За трета година Седмицата на бартера в Италия ще събере гости и собственици на къщи за гости, като вместо пари те ще могат да обменят на бартер услуги и предмети.

Звучи невероятно, но това не е шега. Нещо повече - това е чудесен повод да посетите Италия, ако пандемията ви е задържала дълго време от страната на сладоледа, изкуството и модата.

Десетки къщи за гости във всички части на Италия са се регистрирали на сайта на Седмицата на бартера, като освен описание, снимки и локация, са включили и списък на всички вещи и услуги, които са готови да разменят за безплатна нощувка в периода 15 - 21 ноември 2021 г.

Как работи?

След като си изберете град и място за настаняване, вижте списъка с неща, от които то има нужда. Предложете някое от тях и след като получите отговор, сте готови за пътешествие. Собствениците могат да приемат или отхвърлят офертата на потенциалните гости, както и да се пазарят, докато и двете страни не достигнат до взаимно приемлив вариант.

Сред нещата, които най-често се разменят, са: професионално фото и видео заснемане на обекта, дърводелски услуги и други дребни ремонти, готвене, органзииране на курсове за гостите (например по здравословно хранене, грънчарство или йога), грижи за градината, предоставяне на произведения на изкуството, изработване на сайт.

Някои от най-странните неща, които досега са били разменени за нощувки по време на Седмицата на бартера, са каяк, цяло прасе (което след това е изпечено и изядено) и антикварни предмети.

Собствениците и целият персонал на някои от местата за настаняване са се разменяли със собствениците и персонала на други къщи за гости - за смяна на обстановката и сближаване на колектива.

Кога: от 15 до 21 ноември 2021 г.

Къде: На сайта на Седмица на бартера тук.

Може да имате такава гледка в Италия и без пари

Снимка: iStock by Getty Images

В Италия и отвъд

Тази година в Седмицата на бартера участват и места за настаняване извън Италия - от Албания до САЩ и от Египет до Казахстан, та дори и Мавритания!

България също участва с четири къщи за гости. Тъй като инициативата стартира в Италия, там предложенията са най-много - над 400.

Целогодишен бартер

В сайта на инициативата има също табло за обяви, където потенциални гости могат директно да обявят какво предлагат за размяна - включително размяна на домове в различни части на Италия. Цялото събитие залага на забавлението, креативността и концепцията за добро изкарване.

Много от местата за настаняване предлагат опция за настаняване на бартер целогодишно, така че ако третата седмица на ноември не е любимото ви време за пътуване в Италия, можете да се пробвате и по друго време.