Италия е институция в туризма.

Това е страна, която може да прави туризъм и от най-затънтеното си селце, стига то да има приличен площад с тратория и виещи се калдъръмени улички.

В един момент за някои Италия става изтъркана, а за други - вдига нивото и вече е място, на което трябва да се търсят тайни, малко известни и общо взето - не чак толкова туристически места.

Ако и вие обичате необичайните преживявания, неочакваните гледки и интересните срещи с местни хора, в списъка долу ще откриете ресурс за няколко пътувания напред. Буон виаджо!

1. Пийте руколино на остров Иския

Снимка: iStock by Getty Images

Иския е сред по-скритите италиански острови и обикновено остава на заден план, когато туристите разберат, че наблизо се намира Капри. На Иския градините са перфектно поддържани, плажовете не са претъпкани, спа центровете с минерална вода от острова са оазиси на спокойствието. Не си тръгвайте, преди да сте опитали типичния за Иския ликьор от рукола, наречен руколино.

2. Напишете стих край Пещерата на поезията

Снимка: iStock by Getty Images

Този неземно красив естествен басейн край бреговете на Саленто в Пулия доскоро беше топ атракция за почитателите на скокове от скали.

След като от миналата година скоковете са забранени, не ви остава друго освен да се насладите на гледката към Пещерата на поезията и да напишете някой стих, както според легендата са правели древните поети, вдъхновени от красотата на къпещата се в него принцеса.

3. Избягайте от суматохата на Милано в тайните му паркове и градини

Снимка: iStock by Getty Images

От лозята на Леонардо Да Винчи до скритата градина на улица "Тераджо" номер 5 и ботаническата градина Брера - Милано може да ви приюти в тихи, зелени кътчета, известни кажи-речи само на местните.

4. И като говорим за тайни градини, имаме три и в Рим

Снимка: iStock by Getty Images

Човек трудно може да скучае в Рим, но ако ви трябва малко тишина, зеленина и бягство от туристите, има малко известни градини, в които можете да се скриете. 

5. Вижте египетския обелиск в центъра на Ватикана

Снимка: iStock by Getty Images

Не че можете да го пропуснете - той е огромен и ще стърчи на всяка снимка на площад "Свети Петър", която направите. Спрете при него обаче, разгледайте символите и научете необикновената му история.

6. Шофирайте по главозамайващото шосе в прохода Стелвио

Снимка: Unsplash

След като се появява в британското шоу "Top Gear", шосето в прохода Стелвио става магнит за почитатели на техничното каране от цял свят. Това, което малцина правят, е да спрат в национален парк "Стелвио", разположен край шосето, и да се насладят на езера, гори и покрити със сняг върхове.

7. Открийте тайните на остров Понца

Снимка: iStock by Getty Images

Италианците не рекламират остров Понца на чужденците. Не защото е лош, а за да го запазят за себе си. Понца се намира на 33 км от сушата приблизително на средата между Неапол и Рим. Населението му е едва около 3000 души, а размерите му са 9 на 2 километра.

8. Вижте непознатата Тоскана в Сована

Снимка: iStock by Getty Images

Сована е малко селце, разположено на върха на скала, което с всяка следваща крачка ви пренася все по-далеч в Средновековието. Ако вече сте обиколили главните градове в Тоскана или сте почитатели на тайните места, непременно включете в тосканския си маршрут и Сована.

9. Влезте в операта "Ла Скала", без да ходите на опера

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Легендарната опера предлага туристически обиколки, по време на които можете да видите сцената от втория балкон. Това си е доста туристическо, но ако не успеете да се сдобиете с билет за представление, е единственият ви шанс да стигнете до самата сцена. 

10. Вижте новия връх на Етна

Снимка: iStock by Getty Images

Изкачването на вулкана Етна на остров Сицилия подлежи на редица фактори - от времето до степента на опасност, обявена от местните власти. През последните месеци Етна е толкова активен, че учените установиха, че има нов, по-висок връх. Тоест дори и да сте виждали Етна, едва ли сте виждали чисто новия му връх, така че марш към Сицилия.

11. Вижте залеза във Вал ди Фунес

Снимка: iStock by Getty Images

Има гледки, които сте виждали хиляди пъти на снимки в интернет, но въпреки това ви се иска да бъдете там и лично да видите и заснемете тази красота. Изгледът към Вал ди Фунес и църквата Санта Магдалена по залез е едно от тези преживявания и определено е един от най-красивите планински пейзажи в Италия.

12. Вижте най-известната потопена църква в Италия

От години единственото, което се вижда от останките на италианското село Курон, е камбанарията на църквата му. Кулата на храма "Света Ана" е от 14-и век и е изумително как след толкова векове продължава да се извисява почти непокътната - дори и след като през 1950 г. е потопена заедно с целия Курон заради строителството на водноелектрическа централа.

13. И докато сте в Сицилия, вижте село Марцамеми

Снимка: iStock by Getty Images

Марцамеми е рибарско село с екзотичен привкус. Намира се в южния край на Сицилия и е построено около съоръжение за риба тон, изградено от арабите вероятно около 16-и век. Казват, че всяко площадче тук гледа с единия си край към морето.

14. Оставете галерия "Уфици" и вижте изкуството около Флоренция

Снимка: iStock by Getty Images

Флоренция е един от италианските градове, в които от години туристическите тълпи са повече, отколкото градът може да понесе, а световноизвестната Галерия Уфици е притегателният център за много от посетителите.

В началото на годината десетки творби от хранилищата на Уфици бяха разпръснати в населени места в околностите на Флоренция, за да може туристите да имат повече от един притегателен център за културните си интереси и да се насладят на изкуството в по-спокойна и интимна среда.

15. Минете по най-тесните улички на Венеция

Снимка: iStock by Getty Images

Сякаш Венеция не създава достатъчно клаустрофобично чувство, та и ви пращаме до най-тесните ѝ улички. Със сигурност не прекалявайте със закуската в деня, в който ще го правите - най-тясната е едва 53 см.

16. Минете по най-тясната уличка в Италия

Снимки: iStock by Getty Images

Колкото и да са тесни венецианските улички, най-тясната в цялата страна е другаде. Италия е страна на тесните и криволичещи улички, които се вият и заплитат на панделка из средновековните квартали, но градчето Рипатрансоне официално е дом на най-тясната улица в страната - 38 см в най-тясната си част.

17. Вижте най-необикновената църква в Сицилия

Снимка: iStock by Getty Images

Тя прилича много повече на паметник или концертна зала, но е църква в един от най-големите градове на Сицилия - Сиракуза. Историята на построяването ѝ е необикновена, споровете около естетическите ѝ качества са безкрайни, но лично папата я е посещавал и местните си я посещават - такава, каквато е.

18. Стигнете пеша от Тиренско до Йонийско море

Снимка: iStock by Getty Images

Италианският регион Калабрия се намира на върха на Ботуша и бреговете му се мият от Тиренско море на запад и от Йонийско море на изток. Там, където сушата е най-изтънена, вече има екопътека, дълга 55 км, която ви позволява да стигнете пеша от едното до другото море само за няколко дни.

19. Преместете се в италианско село и то ще ви плати 28 000 евро

Снимка: iStock by Getty Images

Подобно на прочутите къщи по 1 евро, и тази инициатива за възраждане на италианското село върви с редица условия. Но кой знае - може да е точно вашето нещо!

20. Вижте невероятния плаж с розов пясък на остров Будели

Снимка: iStock by Getty Images

Италия не може да се оплаче от липса на красиви плажове, но този бие всички рекорди за оригиналност. Мястото е защитено и посещението на острова е разрешено само през деня, а туристите могат да ходят само по пътека зад плажа. Доскоро на острова живееше неговия пазач - мъж на име Мауро Моранди, който беше известен като "италианския Робинзон Крузо" заради необикновената си история.