Обичайно си представяме идеалната ваканция като просто ленива почивка, на комфортно място или плаж, в отличен хотел, с безупречно обслужване, и кратка разходка из историческия център на старите европейски градове. Разбира се, това е част от начина да опознаем едно място и да релаксираме, но това изживяване не може да се сравни с едно истинско приключение. 

За любителите на дивата природа на Европа, вестник Guardian селектира шестте маршрута, които със сигурност ще ви впечатлят, ако търсите различно преживяване.

На среща с мечка във Финландия

Снимка: Juho Kuva/Visit Finland

Град Каяни се намира на шест часа път с влак от столицата Хелзинки. Регионът около града е известен с многобройните си езера, където посетителите могат да практикуват различни водни спортове. Но не езерата са толкова забележителни, а невероятната възможност за диво приключение и паметни срещи. Тази част на страната се обитава от най-голямата популация от кафяви мечки. Туристите нямат нищо против да си платят, за да наблюдават как мечките се хранят, ухажват и играят. Услугата се предлага от Мечешкия център, чиято база се намира в дивия район.

Снимка: iStock by Getty Images

Таксата за наблюдение на дива мечка от луксозна кабина, си е просто луксозна - 496 евро. Вечерно пътуване с надежда да срещнеш животно струва 99 евро на човек. Нощното наблюдение пък е 159 евро. Предлага се и възможност за снимане на мечка. Организаторите твърдят, че шансът да я срещнете при престой от 3 до 5 дни е 92%.

В блатните земи на Естония 

На около 60 километра източно от столицата Талин се намират "блатните земи". Националният парк е едно от най-дивите места на континента.

Снимка: iStock by Getty Images

Преминаването само по определени пътеки и маршрути гарантира безопасност, но ако се решите на това приключение, ангажирайте водач. От него ще научите и удивителни истории за духове и елфи, а това е незаменимо и несравнимо изживяване, особено след като разберете, че мистичните същества дори ви наблюдават. Тези разкази са любим трик на  водачите, за да поддържат живо въображението на туристите. Плуването в езерата е позволено целогодишно. В района има и комплекс с навеси и огнища, където премръзналите плувци могат да се подслонят и сгреят.

По следите на иберийския рис в Испания

Снимка: iStock by Getty Images

Националният парк на Андалусия "Доняна" се намира на около час път с кола от Севиля. Удивително място, съчетаващо в себе си плажове, дюни, гори и блата. Тук живеят различни видове птици, елени, диви свине, както и един от най-застрашените видове диви котки в света - иберийският рис. Усилията за опазването на вида дават известен резултат, но въпреки това днес популацията се оценява на около 400 животни. 

Снимка: iStock by Getty Images

"Доняна" е едно от малко места, където иберийският рис все още може да се види. Срещу 50 евро за посетителите се организира специален тур, но никой не дава гаранция, че ще срещнете животното, но пък поне ще откриете естествената му среда. Наемете велосипед - това е най-добрата възможност да опознаете парка. В  "Доняна" има няколко маршрута. За почитателите на пешеходните разходки също има маркирани пътеки.

Дивата долина Коа в Португалия

Дълбоки дефилета, букови гори, скалиста пустош, долината Коа е впечатляваща. Намиращ се в североизточната част на Португалия, районът се променя през последните години. През 2019 г. грижата за него се поема от неправителствена организация, чиято основна цел е отново да го превърне в диво място. Оттогава се отчита увеличената популация на два вида лешояди, а на свобода са пуснати десет полудиви коня.

Снимка: iStock by Getty Images

Местната общност е пряко ангажира както с отговорността долината да запази естествената си красота, така и да запознае туристите с начина си на живот.  Един от най-добрите начини да разкриете Коа е да преминете по над 220-километровата пътека, която следва реката.  Маршрутът свършва при музея на парка. Пътеката се преминава на 11 етапа, а през това време посетителите могат да срещнат диво животно или просто да се радват на гледките. Предлага се специално 5-дневно пътуване срещу 645 евро.

С магаре по древните маршрути на Франция

Една от най-популярните туристически пътеки във Франция е GR4. Тя се простира от Средиземно море до Атлантическия океан или от Кан до Роян в продължение на 114 километра.

Снимка: iStock by Getty Images

Приключенците успяват да изминат това разстояние пеш за четири дни. Но има и друг, по-атрактивен вариант - на гърба на магаре. Исторически погледнато тук няма никакви изненади - по този маршрут от векове се пренасят стоки именно с магарета. С годините използването на животни намалява, но много от местните хора не се отказват от практиката и запазват традицията. Само че днес тя е жива под друга форма - магаретата се отдават под наем за туристически пътувания.

На разходка с лифт из Швейцария

Снимка: iStock by Getty Images

Не мислете, че става дума за претъпканите лифтове в известните ски курорти. Швейцария е страна с традиции в използването на тези съоръжения. И макар думата лифт да предизвиква мисли за пренаселени хотели и писти, в случая говорим за една остаряла мрежа от съоръжения, която осигурява връзка между малки населени места в планините. В миналото е използвана предимно за прекарване на провизии за местните хора. Сега обаче е превърната в пешеходен маршрут за туристи, който тръгва от планинския град Енгелберг. До него се стига с влак, а оттам започва 45-километров маршрут. С прекачвания на осем лифта посетителите могат да се прехвърлят в различни хижи, където да отседнат. Тук опашки за лифта няма и се работи само по заявка. А между пътуванията може да се наслаждавате на гледките. По пътя има ферми, в които може да се опитат местни продукти.