Нищо не може да се сравни с ден, в който единствените задачи в програмата ви са да отидете на масаж, да плувате в инфинити басейн и да си изберете разкрасяващи и отпускащи процедури.

Спа хотели има почти навсякъде по света, но има страни и райони, където изкуството на блаженството и релакса са издигнати на такова ниво, че си струва да ги посетите само за да преживеете легендарните им терапии, докато се наслаждавате на най-невероятни гледки.

На следващите дестинации ще откриете огромно разнообразие от спа центрове и комплекси с уникални преживявания.

Разгледайте снимки от най-добрите спа дестинации в галерията >>>

Бали

Спа хотел сред джунглата в Бали

Снимка: iStock by Getty Images

През годините остров Бали си е създал заслужена репутация на спа рай. Тук можете да избирате сред десетки спа комплекси, разположени насред джунглата, да плувате в инфините басейни с гледка към тропическа гора, оризови тераси или към плажа, да се отпуснете в ръцете на местните, които ще използват всички природни богатства на острова, за да ви накарат да възстановите вътрешния си баланс.

Част от концепцията за необикновени и запомнящи се преживявания е и трендът за плаваща закуска - поднос с кафе и хапване, който в много хотели ще ви сервират направо в басейна.

Будапеща

Будапеща

Снимка: iStock by Getty Images

Под унгарската столица нещо непрестанно кипи - минерална вода от няколко извора търси пътя си към повърхността, където можете да я откриете в басейни, бани и спа центрове в старовремски и съвременен стил. Лукс и класика тук си подават ръце за едно от най-необикновените спа преживявания на фона на изискания силует на Будапеща.

Турция

Хамам в Турция

Снимка: iStock by Getty Images

Турция е известна от векове с хамамите си, а днес страната е дом на едни от най-екзотичните спа центрове, разположени от Истанбул до Кападокия. В петзвездните хотели край Босфора ще откриете хамами, където грижата за кожата е ритуал, а разкрасителните и подмладяващи процедури, от които можете да избирате, използват едни от най-изисканите масла и серуми.

В Кападокия спа преживяването е повече от специално заради неземните пейзажи и хотелите, вкопани в скалите.

Тайланд

Тайланд е рай за масажи

Снимка: iStock by Getty Images

Тайланд е страна на контрастите по много показатели и спа центровете не правят изключение. Тук ще откриете едни от най-луксозните спа комплекси в света, а в същото време малките студиа за масаж на крака и тяло предлагат свръхевтини услуги на всеки ъгъл. Дори и да резервирате седмица в луксозен спа хотел с всички включени глезотии, ще платите само част от цената за същото преживяване на друго място. Център на 5-звездните хотели с уелнес центрове е остров Пукет, но ще намерите много такива и в Патая, Банкок и Чианг Май.

Мексико

Спа комплекс в Мексико

Снимка: iStock by Getty Images

Мексико е страна, в която дори само разнообразните гледки ще ви накарат да си починете и да забравите за забързания си живот - от карибски плажове с бял пясък до потънали в тропическа зеленина храмове и тюркоазено синьо море. В страна със столетна традиция на темаскал (церемония с изпотяване, подобно на това в сауна) и лечебните практики на маите можете да се доверите, че ще се погрижат за пречистването и отмората на тялото и ума ви по най-добрия начин.