Мексико е магична дестинация сама по себе си, но ако искате наистина незабравимо пътешествие, включете няколко от "магическите села" в маршрута си.

От 2001 г. мексиканското министерство на туризма започна да попълва списък с магически села (pueblos mágico), чрез който да раздвижи туризма в селските региони и да разпръсне туристите и отвъд главните забележителности в страната.

Първото село, което получи магически статут, беше Уаска де Окампо в щата без излаз на море Идалго. Списъкът с магическите села на Мексико непрестанно набъбва и в края на 2020 г. включва 132 населени места. За някои от дестинациите вероятно сте чували, като Тулум или Исла Мухерес, но повечето са извън радара на обикновения турист.

Всяко село или градче може да се окаже част от магическия списък, стига да успее да се открои с нещо значимо - вековна легенда, красива природа, забележителна архитектура, любопитни традиции, уникална местна кухня или изумителна история. Има и няколко други изисквания, сред които са населението му да е над 5000 души и да е на разумно разстояние от голям град.

Ето някои от любимите ни магически села в Мексико и защо си заслужават да бъдат посетени.

Сан Кристобал де лас Касас

Сан Кристобал де лас Касас

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Този град прилича на всичко друго, но не и на село, но въпреки това е част от магическите дестинации заради хипи атмосферата си и великолепната си колониална архитектура.

Текила

Текила

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Оттук започва историята на текилата и почитатели на редиците с шотове се стичат с хиляди в градчето, където се произвежда единственият алкохол, който има правото да нарича себе си "текила". По улиците на Текила фабриките за алкохолната напитка са врата до врата, така че един ден за дегустации едва ли ще ви е достатъчен.

Масунте

Масунте

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Масунте е крайбрежно градче, което е популярно сред сърфистите и е почти нечувано извън тези среди. През последните години успява да си създаде име на дестинация за хора, търсещи баланс между духа и тялото, които ще намерят тук йога комплекси, веган ресторанти и еко-колиби на плажа, в които да отседнат.

Паленке

Паленке

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Чарът на Паленке е не толкова в самото градче, а на няколко километра извън него, където посетителите могат да се разходят из един от най-добре запазените и най-впечатляващите комплекси на маите. Древният град е на три нива и показва отлично запазени улици, къщи, гробници и басейни.

Тепостлан

Тепостлан

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Едното от първите села, влезли в магическия списък, си има впечатляваща легенда. Според нея тук е роден Кетцалкоатл, богът змия на ацтеките, вдъхнал живот на всичко.

Пълният списък на всички магически села в Мексико е на официалния туристически сайт на страната.