Знаем, че най-успешните пътешественици са онези, които планират предварително. Ако вече обмисляте накъде да се отправи за есенно пътуване , попаднали сте на правилното място. Насладете се на красотата на есента, по-ниските температури или удовлетворяващите звуци от стъпки върху сухи листа, но първо разгледайте топ дестинациите за пътуване за 2023 година. 

Уайоминг, САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Цветният спектър на есента е най-ярък в западния регион Уайоминг в Съединените щати. От синапено жълто до прегоряла умбра, зеленината е естествена красота и не бива да пропускате този момент - между месеците септември до ноември. Ако имате късмет, може също да видите лек снеговалеж на определени места в щата. Поставете Националния парк Йелоустоун и Националния парк Гранд Тетън в маршрута си за да се насладите на величествени гледки към гейзери, горещи извори, планини и дива природа. Освен обиколки за разглеждане на забележителности и дейности на открито, изживейте истинската красота на щата чрез живописни трипчета с кола по малките пътища, разкриващи гледки към планини и хълмисти равнини.

Киото, Япония

Снимка: iStock by Getty Images

Любимa дестинация е Киото, който влезе в списъка на най-запалените пътешественици през последните години. Пропуснахте черешовите цветове през пролетта? Ето вашия шанс да се насладите на зашеметяващата есенна зеленина на Киото през месеците от октомври до декември. Ако искате да избегнете тълпите, първите две седмици на октомври се смятат за най-малко натоварените периоди в Япония от годината, като обемът на туристите се увеличава едва през втората половина на месеца. Задължителните посещения включват храма Kiyomizu-dera , който гледа към Хигашияма, храма Eikando Zenrinji, известен с красивото си разпространение на кленови дървета, и ботаническата градина на Киото. Усетете сезона, хапвайки кестени, райска ябълка и сладки картофи.

Бавария, Германия

Снимка: iStock by Getty Images

Най-известна с Октоберфест, Бавария е очаровала мнозина с живописните си пейзажи. Насочете се натам в месеците септември и октомври за да се насладите на по-ниски температури. На фона на Баварските Алпи очаквайте гори, лозя, езера и планински пътеки. Разбира се, най-известният фестивал в Бавария е лесен начин да се докоснете до тамошната култура, храна и прословута бира, но не са за изпускане и традиционните местни пазари, тиквени фиести и фестивали на виното, случващи се през този период. Добавете Tegernsee към списъка си с места за посещение, прорязани от алпийски пешеходни пътеки, както и германския замък от 19-и век Нойшванщайн, източник на вдъхновение за анимациите на Disney.

Патагония, Чили

Снимка: iStock by Getty Images

Изключете се от света и се насладете на естествената красота на Южна Америка в Патагония, Чили. Обширният и грапав регион е известен със своите зашеметяващи пейзажи, които навлизат в пролетта до началото на лятото през месеците от септември до ноември. Времето е меко и хладно, а регионът е оживен с цветни диви цветя, допълващи ледените планини и тюркоазените езера. Централната част на Патагония е националният парк Torres del Paine . Друг горещ фаворит е националният парк Los Glaciares , от аржентинската страна на Патагония, с различни туристически маршрути и спиращия дъха ледник Perito Moreno . Райони като Голфо Нуево ви разкриват стада китове и косатки. 

Алберта, Канада

Снимка: iStock by Getty Images

В Алберта, Канада, есента e зашеметяваща гама от цветове и пейзажи към емблематичните тюркоазени езера Moraine Lake и Lake Louise , заобиколени от зашеметяващи планински върхове, както и Icefields Parkway - местност, идеална за шофиране и свързваща националните паркове Banff и Jasper. Зашеметени сте от гледките към ледници, водопади, и планински вериги. Можете също така да се отправите към град Калгари, който е домакин на няколко есенни фестивала и събития, включително Международния филмов фестивал. Опитайте крафт бира в Алберта, обикаляйки местни пивоварни и дестилерии.

 

Швейцария

Снимка: iStock by Getty Images

Противно на общоприетото схващане, че Швейцария трябва да се посети през зимата, есента всъщност е сезонът, през който трябва да сте там. С дърветата, които се променят, горите, лозята и езерата, швейцарските Алпи са пивки за дегустации на вино и круизи с лодка около Женевското езеро. За туристите препоръчваме пътеката Виа Енгиадина , която ще ви отведе през Силваплана и Сейнт Мориц, възхищавайки се на планината Бернина през целия път. Един съвет за туристите, посещаващи Швейцария през есента, е да опаковат едно или две якета, тъй като температурите падат след залез слънце.

 

Ханой, Виетнам

Снимка: iStock by Getty Images

Есента в Ханой е ясно небе и по-хладно, сухо време. Докато разглеждате столицата на Виетнам и различни културни и исторически обекти, спрете се в пагодата Tran Quoc - един от най-старите будистки храмове в Ханой. Разположен в непосредствена близост до Уест Лейк, той осигурява спокойно бягство от градската суматоха. Известното езеро Хоан Кием също е любимо място сред местните през това време на годината, особено за пикници и спокойни разходки. Ако стигнете навреме за Празника по случай есента (Tet Trung Thu), ще видите града, украсен с цветни фенери, както и паради и традиционни представления.