Случвало ли ви се е да видите някоя страхотна снимка в Инстаграм и след това да заминете за мястото от снимката само заради нея?

А случвало ли ви се е след това да не можете да се сдържите да не направите точно същата снимка? В крайна сметка тя е толкова красива и ви е вдъхновила да пътувате, защо и вие да не запълните социалните си профили с малко вдъхновение за приятелите си?

И като се разровите малко повече, установявате, че стотици други хора са били на същото място и са направили точно същите снимки.

Клишетата в туристическите снимки са точно като забранения плод - изкушаващи, но вредни. От една страна, като следвате тенденциите, сте сигурни, че ще имате успех. От друга обаче, нямате шанс да се отличите.

Инстаграм страницата InstaRepeat (ИнстаПовтаряне) е изцяло посветена на публикуване на колажи от клишета от социалните мрежи. Такива са например снимка на ръка, държаща есенно листо, крака в хамак, отворена палатка с гледка към планини и подобни.

Вижте някои от най-разпространените клишета в Инстаграм: 

Крака, извадени през прозореца на кола:

View this post on Instagram

A post shared by Insta Repeat (@insta_repeat)

 

Палатка с Млечния път над нея:

 

Жена, държаща мъж, от когото се вижда само ръката:

Необяснимки лампички сред природата:

Ръка, която държи снимка на мястото:

Ръка, държаща есенно листо:

Ръка, държаща телефон:

Палатка с гледка:

Разливане на топли напитки от туристическо канче:

Крака в лодка:

През 2019 г. Холандският туристически борд излезе с официално изявление, в което моли търсачите на перфектния кадър за Инстаграм да спрат да тъпчат лехите с лалета на фермерите. Заради несъобразителните туристи всяка година собствениците на полетата търпят сериозни финансови загуби. 

През същата година малкото калифорнийско градче Лейк Елсинор затвори достъпа до хълмовете над града, тъй като десетки хиляди туристи се стекоха в него само за един уикенд, за да видят и снимат цъфтежа на оранжевите макове. Това предизвика катастрофи, задръствания, инциденти и неудобство както за посетителите, така и за местните хора. 

Ако сте готови да се откажете от баналните туристически снимки, ето няколко съвета като за начало: 

> Ако видите някоя снимка в профила на InstaRepeat, можете да сте сигурни, че Инстаграм е залят с нея

> Снимайте детайли, вместо кадър с пейзаж

> Снимайте в необичайно време на деня (например рано по изгрев, когато тълпите все още не са дошли)

> Когато посещавате много популярна дестинация, винаги добавяйте в маршрута си и някое по-малко близко място, за да разнообразите снимките си

> Не ходете на мястото, откъде снимат всички. Отидете на съседен хълм, снимайте от по-високо или от по-ниско.