Нискобюджетните авиокомпании направиха европейските градове със задължителните им туристически квартали добре познати на пътуващите българи, както и за всички любители на пътешествията.

Интересна махала на Париж е не е само Латинският квартал или Маре, нито Рим се изчерпва с Трастевере, а Прага – с Храдчани. Точно по тази причина в. „Гардиън” направи специална класация на десет магнетични махали, които не са за начинаещи, а за напреднали европътешественици.

Изненадващо за мнозина първият в ранглистата е Ярнторгет в Гьотеборг, следван от Университетския в Брюксел, Ел Кабанял във Валенсия, Бонфим в Порто, НойКьолн в Берлин, Повисле във Варшава, Холешовице в Прага, Дорцол в Белград и Реунион в Париж.

Първата позиция на махалата в Гьотеборг се обяснява от създателите на ранглистата с това, че това е град, в който на човек му е трудно да не се влюби. Докато Стокхолм яко се опитва да впечатли, излъскан, хипер стилизиран, вторият по големина град на кралството е „естествено готин”, както го определят авторите. Те си избират южния бряг на Гота, където навремето са били доковете, в чиито околности моряците са търсели забавления. Днес на това място са най-актуалните заведения, места за изкуство, а се правят и улични партита от типа на лондонския карнавал в Нотинг Хил. Магазинчета за стари винилови плочи, уютни кафенета и локали с късна закуска, повече от 100-годишно кино, театър, голямо разнообразие от места за хапване и нощни клубове с жива музика или диджеи, даже зала за старовремски игри са идеални за дълъг уикенд, в който „търпението бива щедро възнаградено”, както пише „Гардиън”.

Университетският квартал на Брюксел е достъпен с градския транспорт, но остава встрани от обичайните маршрути на туристите, които обикновено се забиват в нарочно направения за тях парти район, след като пресекат голямата улица, недалеч от „пикаещото момченце”. И френскоезичната, и фламандската Ала Матер са в махалата. До края на годината тя е обект на преобразяване от специален проект на име See U за подкрепа на малки бизнеси, които да отварят в старите военни тухлени бараки заведения и места за изкуство. По тази линия тук вече е първото кафене за хора с колички в града, кино, велодром, органик пазар. Магазин за пури и алкохол „Пиене и Дим”, открит преди 57 години е ветеранът на квартала, бутикът „Алхимията на шоколада” на 19 години и за дрехи „Евтино” са първите възродители на махалата.

На площада „Малката Швейцария” е събрал прекрасни ресторанти за азиатска кухня с френски бар и претенциозен ресторант. Хотел „Пантон” – доста добър, макар и за 59 евро на вечер. Кварталът е много шарен и много привлекателен, а Брюксел е свързан от преки тарифни и лоу-кост полети със София.

Също така директна линия – и стандартна, и евтина, летят от нашата столица до Валенсия, където е третият призьор в класацията на евромахалите. Кварталът Ел Кабанял остава недокоснат от голямото подновяване на центъра на града в началото на новия век. Понеже се намира на 5 км източно оттам. Времето тук е спряло преди век, в епохата на сецесиона, оставил следите си по декорациите на около 1600 ретрокъщи в средиземноморски стил. При целия си чар и прелестта си, която по нещо напомня дори на Куба, кварталът остава встрани от интереса на туристите. Напоследък столицата на паелята се опитва да поправи това, като предлага екскурзоводски турове с колела за посещение на китната махала. Като споменахме името на класическото ястие не само за града и страната, но най-вече за този квартал на рибари, където се е родила, в махалата е специалният музей на ориза. Главната съставка на паелята, която в оригиналния си вид е посипана с морски дарове от щедрото Средиземно море, дало името си на булеварда, по който се стига от плажа до въпросния район на Валенсия. Другата задължителна атракция е пазарът, където можете да опитате друга испанска и местна класика – орчатата – мляко от тигрови ядки. Ще я намерите дори във вид на сладолед. Можете да се настаните в няколкото апартамента и хотела в махалата.