Докато ние спорим в Тракия или край Поморие е най-старото вино, а кавказците и турците са убедени, че е при тях, Италия доказа научно, че благородната напитка е тръгнала оттам.

В пещера на планината Сан Калоджеро, недалеч от прочутия с античните си останки град Агридженто в Сицилия, преди месеци през 2018 г. бяха сензационно намерени делви с гроздовата напитка на поне 6000 години.

Ето още една причина да се запишете за толкова популярните през последните две години, а поради чартърите също така и достъпни турове до острова югозападно от Ботуша.

От години екип археолози ровичка в пещерите на планината, наричана от местните хора още Кронио. Групата е ръководена от Давиде Танази и е от университета на Южна Флорида в САЩ. Той публикува и специален труд по повод находката си в научно списание.

Независимо, че в областта влажността често стига 100%, а температурите дори и надминават 37 градуса, пещерите са служели за жилища, а впоследствие векове наред – за складове на населението. Заради това са и пълни с различни по големина и предназначение съдове, оставени от хората през хилядолетията.

След извличане и изследване на концентрата, намерен в делвите, за които вече стана дума, с най-съвременните технологии, учените датират находката към 4000 г. преди Христа или 6000 години преди нас. Така намереното в пещерите на Агридженто вино се оказа най-старото досега известно в историята. Което пък означава, че Италия се оказва първата винена дестинация в света, а не само призната дори в последната френска анкета за най-добър съвременен производител на благородната напитка.

До момента спорът за първенството беше между находка от Анадола, където – както отбелязахме в предишен разказ от нашата винарска поредица, са живели тракийски племена, също както у нас, и Кавказ. И двата региона сега са детронирани категорично и научно обосновано. За нашето Черноморие даже не се говори.

Специалистите ще трябва да напишат учебниците по лозарство, но археолозите са доволни, защото досега не можеха да си обяснят наличието на някои предмети в Сицилия. Сега вече си го обясняват с търговията – островът е изнасял вино и го е разменял с Пелопонес за метални предмети. И понеже има артефакти на 8000 г., те очакват, че местното вино може да се окаже и още по-старо от сега установените със сигурност 6000 г. Който няма бърз път до Сицилия, но иска да се наслади на нейната благородна напитка, може да си вземе бутилка „Неро д’Авола” от близкия магазин и да планира разходка до тази слънчева земя.