Село Чавдар отдавна се прочут с поддържания си център в швейцарски стил и с чудесните семейни атракции на хълма над селото, където посетителите могат да прекарат цял ден в разнообразни занимания - от посещение на музей на открито до катерене по стена.

Фактът, че е разположено сравнително близо до София го превръща в магнит за жителите на столицата, които искат да избягат за малко от градския шум.

Разгледайте снимки от село Чавдар в галерия>>>

Неолитните къщички

Възстановка на неолитни къщички в Археологически парк Тополница, село Чавдар

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Всичко започва преди около 7000 години, когато по поречието на река Тополница се заселват неолитни хора и изграждат къщи. При археологическите разкопки учените разкриват много подробности за живота от тази епоха и така се появява археологическият парк Тополница на възвишение над Чавдар. Посетителите могат да видят как са живели далечните ни праотци, как са изглеждали работилниците им за каменни оръдия или обработка на кожи, как са мелели зърно. Самите къщички са изградени по максимално автентичен начин, като детайлите са това, което прави най-силно впечатление (например на прозорците има кожи вместо пердета). В отделна сграда са показани част от намерените находки и има подробни обяснения за живота на неолитните хора в това селище.

Възстановка на неолитни къщички в Археологически парк Тополница, село Чавдар

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ако атмосферата на мястото ви завладее истински, можете да останете и за нощувка в една от къщичките (необходима е предварителна резервация). Цената е символична, а преживяването е уникално за България.

Параклисът, барбекютата, въженият парк

Стени за катерене и въжен парк край село Чавдар

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Точно до музейния комплекс има още няколко атракции, с които спокойно можете да запълните цял ден. На най-високата част на хълма е изграден параклисът "Света Петка", където можете да отделите време за молитва и тишина. От него се разкрива и невероятна панорама към селото и околностите.

Центърът на село Чавдар

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

От другата страна на археологическия парк има заведение, закрита зона с барбекюта, които всеки може да ползва, както и закрита сцена. Има и зарядна станция за електрически автомобили.

Барбекю зона

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

До тях се издигат две катерачни стени - по 8 и 10 м - и въжен парк, където децата могат да изразходват енергията си, да висят, да скачат, да тичат и да се катерят на воля.

Какво да видите в село Чавдар

Центърът на село Чавдар

Не бързайте да си тръгнете, след като разгледате къщичките, параклиса и въжената атракция. Самотото село също заслужава да му отделите време. В него има фолклорен център, в който чрез видео, компютърна игра и интерактивни табла местните традиции и обичаи са показани по възможно най-интересния начин - както за деца, така и за възрастни. Има също няколко заведения за хранене и пекарна. До централния площад децата могат да поиграят на голяма и добре поддържана детска площадка.