Времето, прекарано на открито с децата, става все по-важно за родителите, които живеят в големи градове. Часовете вкъщи, в автомобила или на закрито често са твърде много, а за разходки на чист въздух остават само уикендите. 

Събота и неделя обаче са достатъчни, за да избягате семейно от града и да подишате чист въздух, като при това сте сигурни, че има достатъчно забавления за децата. 

В следващия списък сме събрали няколко места на открито, перфектни за излети с деца.

От градски паркове до интересни села, екопътеки и музеи на открито - разнообразието от места, където децата ще се забавляват е голямо, остава само да изберете. 

Парк остров Свобода в Пазарджик

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Парк Свобода е разположен върху остров в река Марица в Пазарджик и е създаден така, че децата най-много да му се радват. Докато децата разглеждат статуите на Червената шапчица, Пипи Дългото чорапче, Ян Бибиян и реалистични динозаври,или спортуват на площадките за мини футбол, тенис на маса и баскетбол, вие можете да се порадвате на слънцето в някое от кафенетата. Има много пързалки, катерушки и забавления за деца, както и зоопарк.

Карандила над Сливен

Снимка: iStock by Getty Images

В местността има заведения, въжен парк, природа в изобилие, а фактът, че можете да се качите догоре с лифт вдига акциите на мястото в детските очи.

Преди да тръгнете към Карандила, отбийте се в информационния център на Природен парк "Сините камъни" в Сливен, за да си вземете карта, да получите информация за всички интересни места в района и да вземете определител за пеперуди, с който децата да се почувстват като истински естествоизпитатели.

Парк за танцуващи мечки в Белица

Снимка: iStock by Getty Images

На 20 км от Разлог се намира село Белица, известно най-вече с парка за реадаптация на танцуващи мечки, който се намира в гориста местност над него. Мечките живеят на място с много гори, поляни, езера за къпане и бърлоги за живеене, а за посетителите има беседки и полянки за слънчеви пикници

От април до юни обиколките с гид са всеки ден от 12 до 18 часа, а през юли август има обиколки и сутрин от 10 до 12 часа.

Парк Камбаните

Снимка: Булфото

Камбаните е едно от местата за пикник край София, които имат най-много маси и пейки, които при това са закътани на сянка в иглолистна горичка. Самият монумент е интересен и винаги се намира някой, който да повдигне духа и жизнерадостно да бие камбаните.

Село Чавдар и археологически парк Тополница 

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Село Чавдар често се споменава като село за пример с поддържания си център и интересните си събития. В центъра на селото има голяма детска площадка и заведения, но по-интересен за децата е археологически парк Тополница, разположен над Чавдар. Там са възстановени няколко неолитни селища (в някои от къщите дори може да се нощува), има също стена за катерене, въжена атракция, места за хапване, както и барбекюта, където сами можете да приготвите храната си. Гледките от възвишението към селото са впечатляващи, а районът е чудесен и за разходки.

Рибарско село Ченгене скеле край Бургас

Снимка: Община Бургас

Комплексът се намира на 15 км от Бургас и включва три музейни къщички, кафе-клуб на моряка, ресторант, многофункционална зала за изложби и събития, парково пространство и детска площадка точно на брега на морето.

В къщичките децата ще научат интересни факти за рибарското селище, ще видят предмети от чудатия свят на рибаря, ще научат за различните начини за риболов и как се разпознават черноморските риби. Могат да се научат да плетат мрежи, а чрез разказите на морските аниматори на комплекса легендите за ветрове, приказни герои и историите за пирати оживяват. В Ченгене скеле често се организират събития, много от тях специално за деца.

Дендрариума във Витоша

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Дендрариума на Витоша си има от всичко по малко - горски пътечки, езерца, пейки и маси, добре организирани зони за барбекю, дървени шезлонги, както и въжен атракцион за децата, който работи само в събота и неделя. Ако искате да си запазите хубаво място за барбекю през уикенда, трябва да сте тук преди 10 часа. Кратка разходка ще ви отведе до Музея на мечката.

Авиомузеите в Пловдив и Бургас

Повечето деца мечтаят да бъдат авиатори (както и космонавти, полицаи, принцеси...) и двата най-големи музея, посветени на самолетите в България, ще ги срещнат отблизо с летящите машини.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

В Музея на авиацията в Пловдив ви очакват стройни редици самолети от Втората световна война, реактивни самолети, пътнически и селскостопански самолети, както и колекция от всички видове хеликоптери, които са летели някога в страната. Особено впечатляваща е залата, посветена на Космоса, където можете да се скриете от жегата и да видите ИСТИНСКИЯ костюм, с който Георги Иванов е летял в Космоса през 1979 г., както и ИСТИНСКАТА капсула, с която двамата космонавти от космическия кораб "Союз-33" са се приземили обратно на Земята (заедно с Георги Иванов тогава на борда е руският космонавт Николай Рукавишников).

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Авиомузеят в Бургас е е от онези места, на които е разрешено почти всичко да се пипа, може да се влиза в пилотската кабина и във военните самолети, има мултимедийна експозиция и всеки посетител може сам да управлява самолет в симулатор с виртуална реалност.

Изкачете с децата си стълбичките на Ту-154, за да надникнете в пилотската кабина на един от легендарните български пътнически самолети от времето на социализма - да влезете в просторния пътнически салон, да чуете история и да видите архивни кадри. В самолета е изложен и автентичен грамофон, за фон ще чуете стари естрадни песни на тема летене.

Горска пътека на приказките във Врачански Балкан

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Следващия път, когато получите въпрос "Къде е Големият лош вълк?", тръгнете в посока Враца, за да се разходите по Горската пътека на приказките. Пътеката се намира във Врачански Балкан и преминава през гъста борова гора, където е прохладно и ухае на смола. По нея има големи дървени "книги" с приказки, Червената шапчица, къщата на Баба Яга (както и самата нея), Вълка и мишката Гризла.

Водопадите край село Локорско

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Още една идея за семействата с деца, които търсят красиво място за разходка недалеч от София. В топъл летен ден пътеката за водопадите край село Локорско е оживена, като голяма част от почитателите ѝ са семейства с деца от всякакви възрасти. До първия от поредицата водопади, може да се стигне дори с бебешка количка.

Пътеката е полегата, въздухът е чист, а приятното за ухото клокочене на реката се чува почти през целия път. Покрай алеята няма пейки, маси и беседки, но има достатъчно места за пикник - и по слънчеви поляни, и в сенчести борови гори.

Разгледайте в специалната ни секция още маршрути в България >>>