От Средновековието през Романтизма и до днес поети и писатели възхваляват красотите на британската провинция. песни се пеят и легенди се носят за китните градчета и селца на Кралството, а днес туристите оценяват прелестите им по един по-прост, но ефективен начин - с хаштагове.

Шанклин

Снимка: iStock by Getty Images

Градчето на югоизточното крайбрежие на стров Уайт не е така откъснато от света, както изглежда. Автобусни линии 2 и 3 на компанията Southern Vectis го свързват със столицата на острова - Нюпорт, както и с още няколко града, а до него може да стигнете  и с влак. Очарованието тук се разкрива в живописното дефиле с туристически пътеки, които минават покрай водопади с пищна зеленина през пролетта и лятото. В една от църквите в градчето пък е съхранява камбаната на потъналия през 1878 г. край бреговете на остров Уайт кораб HMS Eurydice. Шанклин може да се похвали и с красива и чиста пясъчна ивица. До плажа има няколко очарователни крайбрежни хотела, лифт от брега до върха на скалите над плажа и няколко кафенета и ресторанти. В покрайнините на града е и големият и особено живописен скален нос над морето - Дънноус. От красотите на Шанклин са се вдъхновявали поетът Джон Кийдс, който посещава градчето през 20-те години на 19 век и завършва тук първата си книга, както и Чарлз Дарвин, който пише на това място труда си "Произход на видовете" в продължение на година и половина.

Касъл Комб

Снимка: iStock by Getty Images

Това малко английско селце в югозападна Англия, на 20 км от Бат, според туристическата класация стои на трето място по красоти в страната, но според списание Times то е на второ място изобщо в класацията "Най-красивите селав света". И това не е случайно - Касъл Комб изцяло е запазило средновековния си облик от 14-15 век, заради което тук са снимани не един и два филма. Още с влизането в него ви посреща къща като от приказките с тръстиков покрив, в която се е помещавало местното училище. Мостчета на реката, потънали в зеленина, къщи от камък, обвити в бръшлян, малък пазарен площад, две величествени църкви... Какво повече ви е нужно, за да се почувствате като в машина на времето? В Касъл Комб има няколко хотела, а дори петзвездният Manor House изглежда като средновековен замък, за да не нарушава хармонията в архитектурния резерват .

Портмейрион

Снимка: iStock by Getty Images

Когато видите градчето при устието на река Двирид, ще решите, че италианската Ривиера се е пренесла някак магически в Северен Уелс. Предположенията са, че сър Клъф Уилямс-Елис - архитектът, проектирал и построил селището между 1925 г. и 1975 г., е ползвал за модел италианското градче Портофино. Самият той приживе не крие, че е търсил духа на Средиземноморието. Но основната задача на архитекта, който бил и запален природозащитник, е да докаже, че е възможно да се построят красиви сгради, без да се унищожава природата. Днес Портмейрион, който е на второ място в класацията на туристите, е известен с това, че в него няма нито един постоянен жител, а е собственост на благотворителен фонд. В процеса на строителство сър Уилямс-Елис включва фрагменти от разрушени по-стари сгради и прави иновативни комбинации от стилове. Архитектът променя и името на селището - "порт" заради разположението му на брега, и "мейрион" заради графство Мейрионет, в пределите на което се намира. Днес в Портмейрион си има всичко, включително и замък, а гостите на причудливото място могат да отседнат в едноименния хотел с 14 луксозни стаи и да похапнат в ресторанта му отбрани ястия. Най-известният фестивал в Портмейрион, а може би и един от най-известните в цяла Великобритания, се нарича "Номер 6" - на името на главния герой от филма "Затворникът", който е сниман тук.

Кловели

Снимка: iStock by Getty Images

Първо място в класацията на туристите печели Кловели - селце в графство Девън, Югозападна Англия. От 13 век насам то е собственост на три фамилии, като една от тях го притежава до днес - Хамлин. Днес за китното селце се грижи наследникът им Джон Роус. Разположено на бреговете на Бристолския канал, риболовът и търговията с варовик и въглища са основни дейности на малкото му жители векове наред. От миналото са оцелели и поддържани до днес очарователните калдъръмени стръмни улички, спускащи се към малкото пристанище, с бели спретнати къщи с цветни лехи отпред. Основният поминък за Кловели днес е туризмът. За да влезете в пределите му, ви е нужен билет с цена за възрастен 7,75 лири, който включва паркинг, вход за два музея и за дворцовите градини. Със средствата от туристите се поддържа уникалната инфраструктура на селцето. Ако пожелаете да останете за по-дълго време, тук има няколко уютни хостела и автентични пъбове. В Кловели не се движат моторни превозни средства, а често за превоз и товари се използват магарета или шейни.

ИЗБРАНО