Остров Алонисос е едно малко познато бижу, до което достигат само ценители. Макар Алонисос да не разполага с изключително известни забележителности, ще бъдете изненадани от разнообразните островни приключения.

Главната улица на Стария град на Алонисос

Снимка: Георги Грънчаров

Основни атракции на острова 

Разходка с лодка из Националния морски резерват

Повечето туристи, идващи на острова "за малко", посещават единствено резервата. И това не е случайно. Понастоящем територията около Алонисос и околните острови е най-големият защитен морски парк в Европа.

Катамаран край необитаем остров, близо до плаж Коккинокастро (Алонисос).

Снимка: Георги Грънчаров

Резерватът се формира като такъв още през 1970 г., но чак през 2003-та е официално "открит". Морската вода е сред най-чистите. В нея плуват тюлени, които са защитен вид (едни от най-рядко срещаните в Европа) и около 300 вида риби.

Към резервата принадлежат 6 по-големи острова (Alonnisos, Peristera, Skantzoura, Gioura, Kira Panagia, Piperi) и 22 по-малки островчета. Интересен факт е, че на необитаемите острови се размножават около 80 вида птици. На остров Gioura има и специфичен вид кози.

Гледка от Алонисос към дивия остров Перистера

Снимка: Георги Грънчаров

Освен разходка с лодка, можете да си подарите гмуркане. Водата е изключително подходяща за тази цел. А местните ще ви покажат даже и останки от потънал кораб.

Алонисос е главният остров на резервата, а градчето Патитири (Πατητήρι / Patitiri) - негова столица

Именно тук е разположен и единственият по рода си музей на Тюлена (MOM museum). Той е посветен на изследването и опазването на тюлените.

Заливът Стени Вала

Тъй като сме на остров, тук е нормално да се придвижваш с лодка. Специално на Алонисос, мисля, броят на лодките е колкото броят на автомобилите. Стени Вала (Στενή Βάλα / Steni Vala) е естествен залив, където намират пристан доста лодки.

Снимка: Георги Грънчаров

Хубавото тук е, че освен да се любувате на красиви ветроходни лодки и яхти, можете да се нагостите чудесно. Малкото пристанище се слави със своята кухня.Тук дори има и магазин. А за тези, които искат да се потопят във водата, ще се изненадат от кокетния и минималистичен пясъчен плаж.

Рибарското селце Каламакия

Човек не би могъл да си представи какво се има предвид под "рибарско селце", преди да види Каламакия (Καλαμάκια / Kalamakia).Буквално представлява 3 таверни и 1 хотел. Но пък какви таверни... Рибата е директно от сръкмето на рибаря.

Планински преходи на Алонисос

Едно от предимствата на Алонисос е, че е все още достатъчно див остров. Той е изключително подходящ за любителите на екотуризма. Алонисос е популярна дестинация и за планински преходи.Не си представяйте кой знае какви височини (планините достигат до 475 м), но все пак имайте предвид, че се стартира от морското равнище. На острова се продават карти с най-популярните пешеходни маршрути.

Снимка: Георги Грънчаров
 

Уединение на "първа линия"

Често пъти ние, българите, търсим вила на "първа линия". Е, точно на Алонисос това е възможно.И макар не всички вили да са на "първа линия", е напълно възможно в рамките на 5 минути да сте на самотен плаж, което, мисля, е основната идея.Алонисос има много повече диви плажове и острови наоколо, отколкото обитаеми.

ледка от терасата ни към нашия „частен“ и напълно неизвестен, но чудесен плаж

Снимка: Георги Грънчаров

Старият град на Алонисос

Рядко пъти човек може да се изненада толкова, както на това място. Старият град (Χώρα / Old Village / Chora) на Алонисос е непознат за масовия турист, но определено си струва. Това е място за хора с вкус. Ако сте фотограф или просто искате да се похвалите с хубави снимки, "сега ви е паднало".Почти не мога да се сетя за друга дестинация, където на толкова малка площ да има толкова много красота. Градчето е буквално като извадено от приказките.

Снимка: Георги Грънчаров

През 1965 г. голямо земетресение разрушава значителна част от къщите. Жителите му напускат градчето и се преместват в Патитири (днешният пристанищен град на острова).В наши дни само няколко семейства обитават Стария град - "Хора" (Χώρα / Old Village). С развитието на туризма, заможни чужденци купуват изоставените къщи и започват да ги възстановяват в типичния стил. Уличките са тесни - точно като през 60-те години, а автомобилите са забранени. Основният транспорт на територията на Стария град и днес са магаренцата. Идвайки тук, ще си обясните защо гърците толкова тачат магаретата и защо сте виждали сувенири с магаренца.

Снимка: Георги Грънчаров

До градчето има градски транспорт, тъй като това е една от основните туристически забележителности на острова. Може да се стигне и с кола или такси. Има голям паркинг за автомобили и отделен паркинг за мотори. Няма начин да не видите паркингите - има табелки. А и на практика, тъй като в града не се влиза с коли, то пътят така или иначе ще ви отведе до мястото за свободно паркиране. Ако искате да разгледате града на спокойствие и хлад, то трябва да го посетите сутрин (към 9 - 10 ч.). Тогава е най-доброто време за снимки.

Сутрин ще видите и как местните снабдяват заведенията си, подреждат стоките си и се подготвят за поредния дълъг ден.

Ако имате желание да видите Стария град в пълния му блясък, елате привечер. Ще установите как всички търговци ще се опитват да ви продадат нещо, но съвсем без да ви се натрапват. От всяка таверна ще ухае вкусно, а собствениците и сервитьорите ще ви приканват да похапнете именно при тях.

Всеки може сам да прецени какво и къде би желал да хапне. Ние толкова харесахме една таверна, че не се решихме да ѝ изневерим.

Таверна Кира Нинa

Снимка: Георги Грънчаров

Ако сте добри фотографи и инфлуенсъри или просто обичате да се снимате на приказни места - това е вашето място. Тук ще откриете малки църквички, тесни улички и десетки местенца, които ще ви накарат да затаите дъх.

Снимка: Георги Грънчаров

Градчето предполага да го посетите няколко пъти, за да го видите в различните му краски, променящи се от слънчевите лъчи, които падат под различен ъгъл. По която и уличка да свиете, все ще намерите нещо интересно. Моят съвет е да си дадете време, за да се помотаете сами. Нека откликът да ви води.

Снимка: Георги Грънчаров

Старинните къщи също са обаятелни. Някои от тях са с отворени врати и можете да надникнете в дома на гърците. Много чужденци също са си купили вили тук. Ние се сприятелихме с приветлива баба французойка, която говореше приличен гръцки. Тя ни сподели, че прекарва летата си тук.

Снимка: Георги Грънчаров

Италианско семейство пък ни позволи да заснемем през вратата бившата вятърна мелница, която сега е обитаем дом.

Снимка: Георги Грънчаров

В това малко градче умело се преплитат изискан вкус и лукс със скромни и практични стари къщи.

Снимка: Георги Грънчаров

Плажовете на Алонисос

 

Тук ще намерите достатъчно плажове, за да се уедините и насладите на природата.

Плажът на Свети Димитър (Αγίου Δημητρίου /Agios Dimitrios Beach) е може би най-големият и спокоен плаж.Плажът е организиран и има чадъри, шезлонги, заведение и паркинг. Най-интересното на този плаж е неговата причудлива форма - нос, издаден в морето. Въпреки че плажът е с малки камъчета, е много красив. Голямо преимущество е, че наоколо няма нито село, нито хотели, а само природа!

Снимка: Георги Грънчаров

Плаж Хриси Милия (Χρυσή Μιλιά / Chrisi Milia) в превод означава "златната ябълка". И това не е случайно, предвид, че е единственият пясъчен плаж на острова. Плажът е организиран и има паркинг, таверна, чадъри и шезлонги. Тук е изключително подходящо за семейства с малки деца, тъй като морето е плитко до доста навътре.

Снимка: Георги Грънчаров

Плаж Кокинокастро (Κοκκινόκαστρο / Kokkinokastro) е един от най-красивите плажове.Чарът на това място е червеникавият цвят на скалите, който контрастира със синьото море.Плажът се намира в естествен залив и е изключително живописен.

Плаж Кокинокастро

Снимка: Георги Грънчаров

На плажа има малко заведение, чадъри и шезлонги. За съжаление, тоалетна няма. Моят съвет е, ако ви се наложи, да ползвате тоалетната на споменатия преди малко плаж Хриси Милия. Разстоянието е 5 км и се взима за 10 минути с кола.

Плаж Мегалос Муртиас – гледка към остров Скопелос

Снимка: Георги Грънчаров

Плаж Мегалос Муртиас (Μεγάλος Μουρτιάς / Megalos Mourtias) се намира само на 2 км от Стария град на Алонисос. Ето защо е много удобен за едно "бързо къпане". Плажът е напълно организиран и има всичко необходимо. Един от най-подходящите плажове, ако има северен вятър (Мелтеми). При такива случаи плажът е сред най-защитените от вятъра.

Снимка: Георги Грънчаров

Плаж Русум Гиалос (Ρουσούμ Γιαλός / Rousoum Gialos) е най-близкият плаж до главното пристанище на Алонисос - Патитири. Намира се буквално на 1 км и има всичко необходимо.Намира се в приятен залив, а плажната ивица е с дребни камъчета.

Снимка: Георги Грънчаров

Макар и да звучи смешно, точно така го произнасят гърците - Тзортзи Гиалос. Оригинално би трябвало да бъде Джорджи Гиалос (Τζόρτζι Γιαλός / Tzortzi Gialos).Плажът е малък и скътан в един зелен залив. Наоколо има паркинг и таверна. Мястото предразполага към спокойствие. Плажната ивица е с камъчета и тук-там пясък.

Лептос Гиалос (Λεπτός γιαλός / Leptos Gialos) е сред любимите ми плажове на острова. Плажът е абсолютната комбинация от лукс и природа. За всеки вкус по нещо, без да пречи на другия.

 

Снимка: Георги Грънчаров

Интересното на този плаж е, че част от чадърите и шезлонгите са безплатни, а други - платени. Пресметливият турист би използвал безплатните, като си заплати някаква консумация.Честно казано, направо да ти е кеф да си платиш. Има сянка от дървета и след това сянка от чадър. А шезлонгите са масивни и приятни, постлани с мека възглавница. Водата е прозрачна, а плажът - с малки камъчета. Търсещите уединение, могат да се насладят на неорганизираната част от плажа.

Георги Грънчаров е дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по "Културен туризъм", историк - балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".

Можете да прочетете повече тук.