Непознатият гръцки остров Алонисос - безценно съкровище за ценители

Екскурзоводът Георги Грънчаров ни повежда на едно изключително гръцко приключение

Обратно в новината

Коментари - Непознатият гръцки остров Алонисос - безценно съкровище за ценители | Trip.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

пропуснали сте най-важното- малко са българите там...!

Гърците хич не умеят да развиват туризма и да съхранят природата. Толкова много празни и пусти плажове, необработени свлачища и водата сякаш е замърсена - синя е на цвят. Трябва да се построят множество подпорни стени на четири, пет етажа (за укрепване на брега), барове и дискотеки до водата, 12 етажни масиви на плажа, а във водата да се инсталират тръби за отнемане на кислорода й. И да има магистрали от белото, алкохол, курвье и повръщащи ингилизи на всеки ъгъл. Някакъв местен исторически парк нямат ли си? Някоя няродна република с парламентарно представяне?

Положени са сериозни усилия за изписване на имената на населени места, плажове и др. на три езика - български, гръцки и английски, а в същото време названията на няколко острова са написани само на английски. Едва ли някой би се досетил например, че т.н. остров Гиура и всъщност Юра. Т.н. Хриси Милия е на български Хриси Миля /с ударение на последните срички/. Има и други неточности, но нека да не издребняваме.

Прието е географските названия да се предават /транскрибират/ директно от чуждия език на български въз основа на тяхното произношение на съответния език, без посредничеството на английски. Оттам идва цялата бъркотия на български, като неправилното изписване Гиура вместо Юра и т.н.

Трябва да сме доволни, че не са го писали Гиоура.

А защо не? На гръцки се пише точно Гиоура.

Колко ви плащат да рекламирате гръцките курорти?

Гръцките курорти нямат необходимост от реклама