В столицата живеят плюс-минус 2 милиона души и всеки уикенд една значителна част от тях тръгват по пътища и по пътеки в търсене на интересни места около София, където да се разходят, да си направят пикник, да видят нещо интересно или да преживеят нещо уникално.

Ако искате да сте сравнително близо до София и да запълните уикенда си с нещо наистина запомнящо се, следват 8 свежи идеи. 

Някои са на една песен време, а за други ще попътувате малко повече, но обещаваме да си струва.

 

Дорково: за музея с мастодонта

Плиоценски парк Дорково - мастодонтът е голямата му звезда

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Допреди няколко години туристите в Дорково идваха само заради средновековния град - крепост Цепина, която в най-силните си години е управлявана от Алексий Слав, племенник на Асеневци. От няколко години причините вече са две. През есента на 2013 г. врати отвори най-новата атракция в село Дорково - Плиоценски парк. В него е направена възстановка на фауната в субтропична гора, каквато е била по нашите земи преди 5 милиона години. В центъра на залата над посетителите се извисява 4-метров мастодонт, а във въздуха се чуват звуците, които според учените са можели да се чуят преди милиони години в тропическа гора.

Язовир Искър: за разходка с яхти

С лодка по язовир Искър

Снимка: iStock by Getty Images

Около София има много язовири, в които може да се лови риба, да се пие бира на хладно, да се плува или да се карат водни ски, но язовир Искър е единственият, по който можете да плавате с яхта.

Село Плана: за параклиса и будистката ступа

Будистката ступа край село Плана

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Село Плана е достатъчно далеч от градската гюрултия на София, но е достатъчно близо за еднодневна разходка без бързане (или с деца). Село Плана си има и прочут параклис, и будистки монумент (ступа), и чудесни поляни за пикници. Независимо каква религия изповядвате, мястото ще ви донесе усещане за спокойствие.

Язовир Огняново: за палатка

Язовир Огняново е идеално място за къмпинг, особено през седмицата

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Язовир Огняново се намира на 40 минути път с кола от София и е идеален за неангажираща вечер на палатка след работа или през уикенда. През уикенда се изпълва с всякакви породи посетители - с лодки, каяци, водни ски, къмпингари, рибари, кибици, а през седмицата е тихо местенце, което ще делите само с жабите.

Сапарева баня: за гейзера

Гейзерът фонтан в Сапарева баня

Снимка: iStock by Getty Images

Сапарева баня е толкова близо до София, а все още толкова малко хора знаят, че в центъра на града има гейзер, който държи рекорда за най-гореща минерална вода в България и континентална Европа - 103 градуса. Водата се изстрелва до 18 метра височина, а местните ще ви разкажат как в миналото в нея са варили царевица и друг зарзават.

Лозенски манастир: за гледката над София

Лозенски манастир

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Места с гледка към София има много, но манастирът над село Лозен е място, на което е лесно да се почувствате извисени. Съществува тук от 13-и век, когато София не е изглеждала точно така и положително не е имала шапка от смог. През уикенда е пълно с поклонници, като след манастира можете да продължите с изкачване на връх Половрак, първенеца на Лозенска планина.

Искърското дефиле: за уау гледките

Поглед от Лакатнишките скали към Искърското дефиле

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ако не ви се пали колата или просто отдавна не сте се возили на влак, хванете този в посока Своге и Искърското дефиле. Само на час-два по релсите от София имате достъп до десетки екопътеки и природни чудеса - Лакатнишките скали, Черепишкият манастир, Ритлите край Лютиброд, Вазовата екопътека и водопадът Скакля - и много други. Може дори и само да се качите на влака и да разпитате другите туристи в него за идеи за разходка - със сигурност ще получите десетки.

Костенец: за водопада и крепостта Траянови врата

Костенският водопад

Снимка: iStock by Getty Images

Само на час път от София, Костенец спокойно може да запълни цял ден за разходка. Костенският водопад е бил забележителност още по времето на Вазов и ще ви впечатли във всеки сезон - през лятото разхлажда, зиме замръзва, а нощем е красиво осветен. По пътя можете да се качите на крепостта Траянови врата, от която ви дели кратка отбивка от магистралата.