Знаете ли, че в Дубай можете да карате колело и едновременно да се любувате на местната природа и животински свят? Трасето за колоездене и джогинг ще ви даде възможност да опознаете пустинята в естествения ѝ вид по нестандартен и активен начин, докато въртите педалите на велосипеда.

Пустинната писта Ал Кудра разбива мита, че в ОАЕ туризмът се изчерпва с луксозни хотели и плажни заведения, масивни сгради, молове и шопинг.

Велотрасето е запазена марка на местните ентусиасти и фенове на колоезденето. Със завидните 86 км дължина Ал Кудра ще ви възнагради с неописуеми пустинни гледки и среща с традиционните си камили. А ако имате късмет, по маршрута можете да зърнете и арабски орикси, които принадлежат към семейството на антилопите.

Откъде да наемем велосипед?

Както може би се досещате, пистата се намира в покрайнините на града накрая на последния изход на път D63. Като ориентир, с кола от мол Емирейтс Al Qudra Cycle Track е на 40 минути път. Придвижването с обществен транспорт би било трудно и най-удобно е да наемете личен автомобил или такси.

Самата пътека е отворена 24/7, но трябва да се съобразите с работното време на велосипедния магазин (5:00 - 11:00 и 16:00 - 22:00 часа), ако искате да наемете колело. Trek Bicycle Store - Al Qudra, разположен в началото на трасето, предлага голямо разнообразие от велосипеди като планински, градски, електрически, детски.

Снимка: Цветана Игнатова

Условията на велотрасето

Трасето е подходящо, както за умели колоездачи и често е домакин на клубове по колоездене, така и за група от приятели или семейства, които карат колело за удоволствие.

Снимка: Pixabay

Основната обиколка на Ал Кудра е от порядъка на 50 км, но може да бъде съкратена на 35 км с обходен път. А цялата дължина на пистата заедно с допълнителните пътни разширения стига до забележителните 180 км. Тук имате свободата да начертаете маршрута си спрямо целите и възможностите си. Налична е карта, която можете да свалите от интернет. По-голямата част от трасето е сравнително равна, като на няколко участъка има умерено изкачване и спускане. Като цяло пистата е подходяща за всекиго със средна физическа активност, а също и за деца.

Местните предпочитат да започнат обиколката по изгрев, когато цветовете на небето и сутрешният бриз са несравними. Съветваме ви да начертаете плана си предварително, така че да не замръквате на Ал Кудра. Голяма част от пистата е неосветена и такситата в района са рядкост. Малка част от пътеката пресича шосеен път, но по-голямата е заобиколена единствено от пясък. За удобството на велосипедистите по маршрута има разположени места за отдих с пейки и сянка.

Забележителности в района на Ал Кудра

Освен да се насладите на преливащия адреналин от колоездачната обиколка, в района има и толкова много любопитни забележителности, които могат да се посетят. Такива са намиращите се в природния резерват Al Marmoom езера Ал Кудра, които са истински оазис в пустинята. Тук можете да наситите сетивата си с незабравим залез, заобиколени от естествен хабитат. Внимавайте за диви животни по пистата. Разнообразието от 170 вида птици включва лебеди, гъски, фламинго, а също и застрашените от изчезване макуинова дропла и степен орел. Други видове, които може да зърнете са пустинната лисица и орикс.

Снимка: Pixabay

Любителите на вкусната храна могат да се възползват от близките каравани или да си направят пикник край езерата. А в магазина можете да се сдобиете с подходящ велосипед за колоездене по пясъка на самата пустиня, който да ви отведе до езерата. Плюсът на разходка до Ал Кудра e, че можете да се насладите на пустинята необезпокоявано по алтернативен начин и без намесата на тур агенции. Единствената такса, която ще платите, е за наемането на велосипед.

Друга интересна находка, намираща се по маршрута на пистата, е пустинният хотел Bab Al Shams, където можете да се освежите с напитка и да презаредите енергията си.