"Имаме не само коронацията, но и Евровизия", казва Патриша Йейтс, главен изпълнителен директор на Visit Britain. В рамките на една седмица преминаваме от сериозността, помпозността и пищността на коронацията към музиката и шоуто на Евровизия. Каква прекрасна възможност да разкажем историята на Великобритания."

Коронацията на Чарлз III ще се състои в събота, 6 май, в Уестминстърското абатство в Лондон, а Евровизия ще се проведе следващата събота, 13 май, в Ливърпул. Това предлага на туристите отлична възможност да посетят някои от регионите извън Лондон.

Снимка: Getty Images

"Повече от половината от чуждестранните ни посетители не излизат извън Лондон. Така че да привлечем всеки извън Лондон е победа", казва Патриша Йейтс пред Euronews.

От Visit Britain искат да насърчат туристите да опознаят и останалата част на Великобритания, за да бъде предотвратен прекомерния туризъм. "Стремим се да популяризираме местата, които не са сред най-горещите точки, така че да не се стига до пренаселеност, и се стремим да удължим туристическия сезон."

Музикалната история на Великобритания оживява

 

 

Снимка: iStock by Getty Images

Евровизия е само повод да преоткриете музикалната история на Острова. Въпреки че британският участник Сам Райдър се класира на второ място, Обединеното кралство е домакин на Евровизия вместо победителите от Украйна. Заради руската инвазия страната няма как да организира провеждането на конкурса. Шоуто ще се състои в Ливърпул, родното място на "Бийтълс" и могъщия футболен клуб "Ливърпул", и ще бъде огромно събитие за града, който се развива все по-успешно. За да разберете повече за музикалната история на града, не пропускайте двата музея посветени на Бийтълс. Със сигурност по-вълнуващо преживяване от конкурса. Ако искате да научите още за богатата музикална история на Великобритания, можете да разгледате някои от другите музикални музеи в страната, включително Музикалния музей в Ковънтри и Националния център по гайда в Глазгоу.

За честта на короната

Платиненият юбилей на кралицата стана повод да бъдат попълнени с нови експонати музеите и някои от местата, които са имали връзка с Елизабет Втора. Вече се подготвят множество изложби. Дворецът Холируд в Шотландия, Сандрингам в Норфолк и замъка Уиндзор са отворени за обществеността и ще посветят специални изложби.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако през 2023 г. посетите Сандрингам, кралското имение, в което кралицата е прекарвала голяма част от времето си, не забравяйте да се запишете за Land Rover Safari Tour, за да можете да разгледате огромните площи на това красиво имение. Всяка обиколка завършва с класически следобеден чай, а местата са ограничени до шест души на тур.

Какви други събития ще се случат във Великобритания през 2023 г.?

Ако кралските особи и Евровизия не са достатъчно звездни за вас, то имате друга възможност. През 2023 г. Паркът на тъмното небе в Нортъмбърланд ще отпразнува своята 10-та годишнина. Пролетният сезон е идеалното време и за шофиране по North Coast 500 - шотландският отговор на Route 66. Маршрутът ви превежда през драматичните Хайлендс, покрай замъци, сурови плажове и величествени планини.

Снимка: iStock by Getty Images