Ако сте заклети футболни фенове и притежавате билет за финала на Евро 2024, тогава знаете, че последната битка за трофея ще се води на Олимпиащадион в Берлин.

Повечето пътуващи гости с влак ще могат да забележат сграда, която прилича на изоставена космическа станция, покрита с огромни бели кълба на хълм само на 1.6 километра южно от стадиона.

За да разберем самата идея, задължително трябва да обърнем внимание на историята на стадиона. Той е построен за Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. и именно там Джеси Оуенс печели четири златни медала.

Джеси остава в историята като човекът, който разбива мита за арийското надмощие.

Близо до стадиона стои и въпросната очарователна сграда, която по-скоро прилича на научнофантастично творение, отколкото на част от интериора.

Достатъчно е да се разходите на около 10-15 километра от центъра на Берлин и да се насочите на запад към Дяволската планина - Тойфелсберг - Tuefelsberg.

Тя е изкуствено създадена от хора и съдържа 25 милиона кубични метра берлински отломки от Втората Световна война.

Така се образува и най-високата точка на града. По време на Студената война ще открием, че американците строят специална станция за подслушване на хълма.

От този връх се е прихващало сериозно количество от източногерманската съветска комуникация. Кулите на станцията са огромни антени, които повече приличат на топки за голф, отколкото на радари, но по време на Студената война са работили.

View this post on Instagram

A post shared by Jose Antonio

Радарната станция спира да работи след падането на Берлинската стена и днес е платно за немските улични художници. Сега кулата се използва единствено и само за наблюдение на целия Берлин. Върху стените има повече от 400 стенописа от цял свят. Мнозина смятат, че това е декор от филм на Лукас, но графитите го правят като едно още по-лудо място.

Берлин пази своята история от Студената война и винаги може да посетите Стената и Чекпойнт Чарли. Преди мача, всеки фен може да посети дори пазарите и сувенирите на града, обвързани точно с тази тема. Вече има Музей на Студената война, който предлага обиколка с виртуална реалност.

Ако пътувате с влак, то най-вероятно ще сте в European Sleeper, който предлага връзка между Дрезден и Прага. Историята показва, че Берлин започва историята си в Студената война, след като е разделен на две.

Снимка: iStock by Getty Images

Показана е и точката на разделяне - Bernauer Strasse. Историята се разказва от свидетелските показания, които идват от свидетели на тази епоха. След това трябва да обърнете внимание и на летище Темпелхоф. Неговата история може да откриете тук!

 

Повечето сгради са заредени с история, включително и някои хотели. Lux Eleven е реновиран, но реално е бил дом на съветските тайни служби. Разходете се до улица Карл Маркс и ще откриете, че точно там стои документираната история на аркадните компютърни игри.

Обърнете внимание на тези точки и се постарайте да откриете повече, тъй като Берлин може да предостави много повече от една незабравима футболна вечер. Ако сте решили да се насладите на футболна история, тогава използвайте времето си. Берлин е град с история, макар и мрачна за мнозина, но пък е уникална и запазена във времето си.