За повечето европейци Средиземноморието са облените от слънце брегове на Италия, Франция, Гърция и Испания. Но  една от най-добрите му дестинации търпеливо очаква да бъде преоткрита. Устойчив в условията на конфликти и бедствия, Бейрут запазва суровата си енергия, задвижвана от срещата на модерното и традициите. Въпреки че столицата на Ливан отдавна страда от нестабилност, някога тя е била обявена за Париж на Близкия изток и сега, въпреки кризата, връща бляскавите си одежди, за да напомни коя е.

Модерната ничия земя

Огромни и модерни търговски центрове, елитни, изключително скъпи жилища, се издигат сред останките от войната в Бейрут. Когато се отправите към центъра на Бейрут в суковете, не очаквайте бъркотията и хаоса на Маракеш.

Частично проектиран от испанския архитект, носител на наградата "Прицкер", Рафаел Монео, този търговски район е открит през 2009 г. Замества сука, разрушен по време на Ливанската гражданска война, продължила от 1975 до 1990 г., когато Бейрут е в центъра на конфликта. Съвременният дизайн се среща с традиционната архитектура в пазарите, като внася авангард в историческия квартал, но в същото време се покланя на неговото минало.

Възстановените сгради в центъра на Бейрут, които са били силно разрушени по време на Гражданската война

Снимка: iStock by Getty Images

Докато разглеждате бутиците на едни от най-скъпите и престижни международни марки, ще разберете защо Бейрут е придобил репутацията на регионален моден център.

Наблизо, в централния район на Бейрут, се намира престижният квартал Saifi Village. Той е изпълнен с бутици, барове, галерии и фермерски пазари, които се помещават в сгради във френски колониален стил.

Те са възстановени след гражданската война, по време на която Саифи е селце разположено по протежение на "зелената линия" - ничията земя, която разделя града. Днес "гнездата" на снайперистите са преустроени в къщи с фасади в топли цветове, и сякаш нищо не напомня за ужаса.

Но останките от гражданската война са из целия град - не в музеи, а на видно място. Посещението на руините на хотел Holiday Inn в Бейрут, който е бил в центъра на "Битката на хотелите", е смразяващо напомняне за това колко скорошен и личен е този конфликт за местните жители.

Ако искате да се запознаете с древната история на града, посетете огромния Национален музей на Бейрут. Той разкрива, чрез многобройни артефакти, датиращи от праисторически времена, различните епохи и 15 империи, под управлението, на които е живял градът.

От джамии до бирарии - еклектиката, която сприятелява

Религията играе важна роля в идентичността на Бейрут и тук има безброй красиви църкви и джамии, които да посетите. Не бива да пропускате джамията Мохамед Ал-Амин със син купол в османски стил, която е обградена от 65-метрови минарета и е архитектурно зашеметяващо творение.

Джамията Мохамед Ал-Амин със син купол в османски стил е обградена от 65-метрови минарета

Снимка: iStock by Getty Images

В непосредствена близост се намира гръцката православна катедрала "Свети Георги" - най-старата действаща църква в Бейрут. Вътрешността на катедралата е мястото, където тя наистина оживява, с цветни фрески и златни акценти, затворени в класическия православен екстериор - също възстановен след гражданската война. Дълбоко долу, в криптата, ще откриете богатство от архитектурни находки.

Само на 10 минути пеша от катедралата съществува друг свят. Кипи живот и се разказват истории в многобройните барове, ресторанти и кафенета из бохемския квартал Gemmayzeh. Ще ви посрещнат не просто гостоприемно - тук хората сякаш жадуват да общуват и да откриват нови приятели. Седнете с тях на халба местна бира, сред тесните улички и старите сгради от френската епоха.

Само на един миг разстояние се намира L'Escalier de L'Art - 500-метрово стълбище, което свързва Rue Gouraud и Rue Sursock. От 1973 г. насам по легендарните стълби се провеждат редица художествени изложби.

Парти центърът на Близкия Изток

Може би ще се изненадате, че в Бейрут има оживена музикална сцена и удивителна парти култура. Нощният живот в Бейрут няма да ви разочарова. Ливанците знаят как да се забавляват. Едни от най-известните диджеи в света определят местната публика като една от най-добрите.

Заведения като SKYBAR, The Ballroom Blitz и на практика всички клубни заведения в рамките на BIEL Waterfront са спечелили на Бейрут статут на парти център. Той дори се класира на трето място в списъка на CNN за 2019 г. на най-добрите парти градове в света. Но и извън града можете да откриете някои наистина уникални места за приятни изживявания.

Дворецът Бейтедин

Снимка: iStock by Getty Images

На 42 км, покрай плажните курорти и високите сгради в зеленината на планината Чуф, се намира дворецът Бейтедин. Разположен сред овощни, терасовидни градини, той е великолепна и пищна смесица от италиански и арабски барок и е лесно да се разбере защо османският губернатор емир Башир Чехаб II е направил тази резиденция своя. Завършена през 1818 г., тя продължава да играе важна роля в политическата история на Ливан през годините, а днес е домакин на прочутия фестивал Beiteddine. Събитието традиционно привлича международни таланти от света на операта и класическата музика, но е посрещало и изпълнители като Елтън Джон, Марая Кери, Фил Колинс, и др.

На война за фалафели

Всеки местен жител ще се опита да ви убеди, че едно от най-хубавите неща в ливанския живот е храната. Няма да има нужда от дълго увещаване. Крайбрежният климат на страната позволява да се приготвят свежи, ароматни и колоритни ястия, във всяко от които е заложена вековна история.

Сред задължителните ястия са sfiha (плосък хляб, приготвен с добавка от кайма), tabbouleh (салата от нарязан магданоз), manakish (тесто, гарнирано с мащерка, сирене или смляно месо), kibbeh (ливански крокети) и knafeh (десерт от прясно тесто), и това са само някои от тях.

Що се отнася до местата, където можете да опитате най-добрата храна в Бейрут, местните препоръчват Barbar в Hamra за сандвичи и M Sahyoun на Damascus Road за фалафели.

Манастирът Хариса

Снимка: iStock by Getty Images

Две заведения за фалафели Sahyoun стоят едно до друго - собственост на двама братя, които са в ожесточена и дългогодишна вражда. Въпреки че менютата са почти еднакви, тези два ресторанта имат легендарен статут в Бейрут, с невероятни фалафели, които все още разделят местните жители.

Къщите във френски колониален стил са част от историята на Бейрут

Снимка: iStock by Getty Images

Бейрут наистина може да предложи много. Това е град с история, култура, религия и модерна привлекателност. Но енергията му е тази, която наистина се откроява. Хората са приятелски настроени. Темпото е бързо. Винаги има какво да се прави. Както и да изберете да прекарате времето си тук, сетивата ви със сигурност ще бъдат във вдъхновяващ ритъм.