Камбаните са любимо място за зелено бягство от София и едно от най-близките до града места, където можете да се почувствате сред природата.

Монументът в стил брутализъм е един от последните мащабни такива, останали в София и макар историята му да е свързана със социализма, посланието за красота и единство е актуално и днес.

Ето няколко любопитни факта за Камбаните, които може би не знаете:

1. 1979 г. е обявена от ЮНЕСКО за Световна година на детето и в нейна чест през август в София се провежда Международна детска асамблея "Знаме на мира" - събитие под егидата на ЮНЕСКО, което събира на фестивал деца от цял свят. Кулминацията на фестивала е откриването на монумента Камбаните, като всяка детска делегация носи от държавата си една камбана, която става част от колекцията на Камбаните. Тази форма на мирна дипломация се оказва толкова успешна, че до 1989 г. се провеждат още четири такива събития с деца от над 130 държави.

2. Монументът е издигнат само за един месец.

3. От самото създаване на монумента идеята е камбаните да се бият само от деца. И днес на няколко места надписи напомнят на посетителите за това правило.

4. Първоначално камбаните са 68, а днес са над 100.

5. Не забравяйте да погледнете нагоре - на върха на четирите 37-метрови пилона, които сочат в четирите посоки на света, има куха сфера, която символизира Земята и седем камбани, които символизират седемте континента. Тези седем камбани заедно с 18-те в основата на пилоните са настроени да отговарят на музикалните тонове и на тях всъщност може да се свири.

6. Надписът "Единство, творчество, красота", който ви посреща при влизане в парк Камбаните, е всъщност мотото на Международната асамблея "Знаме на мира".

7. Българската камбана тежи 1300 кг в чест на 1300 години България, които са се чествали през 1981 г.

8. Традицията за добавяне на нови камбани е прекъсната през 1989 г., докато през 2002 г. Папа Йоан Павел II не подарява камбана за монумента. По-късно същото прави и Папа Франциск. В наши дни дарителите на камбани са най-разнообразни. Например футболистите от "Базел" се разходили в парка след мача си с "Лудогорец" през 2014 г. и поискали да дарят камбана с името на отбора. Свои камбани имат също Дарик радио, Международната здравна организация в Италия, Ротари Клуб и други.

Какво трябва да знаете: До Камбаните се стига с автомобил (има няколко паркинга - два при самия монумент и един при пикник зоната срещу него) или с автобуси 111 и 314. В горичката срещу монумента има сенчеста пикник зона с много маси и пейки.