Около София има много места за пикник, а голяма част от тях са подходящи за деца.

Най-популярните страдат от своята звездна слава и се пренаселват през почивните дни, но пък те си имат всичко - пейки, маси, място за барбекю, рекички и езерца, забавления за децата.

Ако търсите спокойствие и тишина, вижте направо последните предложения, отбелязани с "Дзен", или изберете делничен ден - тогава дори и най-известните пикник локации край София са блажено спокойни.

 

Панчарево

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Езерото Панчарево е абсолютна класика и място за разходки номер едно за много жители на София, макар да не е стандартна пикник дестинация. Често по камъните откъм стената на езерото можете да видите хора с питие, които се наслаждават на гледката след дългата разходка. През уикендите потокът от хора може да наподобява или надминава този на "Витошка". За по-рехави тълпи се разходете по панорамната пътека над езерото, която вместо покрай бреговете, ви изкачва нависоко и ви предоставя чудесни панорами. Там се оглеждайте и за един необичаен растителен вид, който се е заселил в района - кактусите опунция. 

Полезно: Вода, храна и други необходимости можете да вземете от магазини в самото Панчарево. Има градски транспорт - автобуси 1, 3 и 4. 

Кремиковският манастир и поляните под него

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Кремиковският манастир е кацнал на възвишение над Кремиковци с хубава гледка към София. Можете да посетите манастира, да хапнете на сянка на някоя от многобройните маси в двора му или да си поръчате от манастирската боб чорба. За повече свобода изберете просторните поляни под манастира. Там няма изградени удобства, няма маси и пейки, но мястото е предостатъчно, а склонът е слънчев. Зимата е идеално за спускане с шейни.

Полезно: В манастира има чешма, продава се произведена от монасите храна, има кафе автомат. Има градски транспорт до Кремиковци (автобус 117, който през уикендите минава 1-2 пъти на час), а оттам е поне половин час пеша по асфалтиран път до манастира.

Екопътека Бели Искър

Снимка: iStock by Getty Images

До екопътека Бели Искър има повече шофиране с кола (намира се на 9 км от Самоков), но мястото е наистина красиво и си струва пътя. Над реката минават осем големи и още няколко по-малки моста, от които можете да наблюдавате буйните води под краката си. 

Полезно: Има кръгов маршрут, който се изминава за около 3 часа. На сянка в гората има хубави сенчести места за пикник с пейки и маси.

Дендрариума

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Дендрариума на Витоша си има от всичко по малко - горски пътечки, езерца, пейки и маси, добре организирани зони за барбекю, дървени шезлонги, както и въжен атракцион за децата, който работи само в събота и неделя. Ако искате да си запазите хубаво място за барбекю през уикенда, трябва да сте тук преди 10 часа. Кратка разходка ще ви отведе до Музея на мечката.

Полезно: До Дендрариума се стига с автобус 63 от бул. Цар Борис III или с кола. Точно преди автобусната спирка има отбивка вдясно с места за паркиране.

Железница

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Хубавото на Железница е, че автобусите минават често и може да не мислите за паркиране или "Кой ще пие и кой ще кара?". От Железница тръгнете нагоре в посока хижа Физкултурник и Черни връх и ще видите покрай реката места за пикник, включително за палене на огън. Има също беседки и поляни встрани от маркираната пътека, където да разпънете одеяло.

Полезно: До Железница се стига с автобуси 69, 70 и 98. 

Язовир Огняново

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Язовир Огняново се намира на около 40 минути с кола от София и освен за пикник става и за къмпинг. Летните уикенди мястото е популярно, като има всякакви хора - рибари, къмпингари, както и практикуващи водни спортове (често се виждат каяци, моторни лодки и водни ски в язовира).

Полезно: До язовира можете да стигнете само с кола, а за храна и вода ще трябва да отидете до магазините в близките села. Наблизо се намира село Байлово, където е Музеят на Елин Пелин.

Поляните при хижа Момина скала

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Когато сме без деца, правим преход от Княжево през Боянски водопад до хижа Момина скала. На хижата вече сме толкова изморени, че искаме просто да се проснем на тревата и да дремнем на слънце. До хижата се стига и с кола, заради което през уикендите си става пренаселено. Можете да си купите храна и напитки от хижата, но се пригответе да почакате дълго. Има катерушки за децата, както и маси, пейки и достатъчно място на поляната за пикник.

Парк Камбаните и поляните над тях

Снимка: Булфото

Камбаните е едно от местата за пикник край София, които имат най-много маси и пейки, които при това са закътани на сянка в иглолистна горичка. Самият монумент е интересен и винаги се намира някой, който да повдигне духа и жизнерадостно да бие камбаните.

Ако продължите още малко по асфалтовия път след пикник зоната на Камбаните, ще видите отбивка вляво, където също има място за паркиране. Оттам горска пътечка тръгва надолу, пресича поток и продължава между борове, докато не излезе на просторни ливади, поръбени с още борови гори с места за барбекю и за връзване на хамаци.

Черни връх

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Тук пикникът ще е заслужена почивка след преход в планината. Ако използвате Драгалевския лифт, ще походите около час и половина, за да стигнете до върха. Можете да изберете и някой от дългите маршрути - от Железница или от Драгалевци, които изискват няколко часа ходене и са за хора в прилична форма. На върха има чайна, прочута с дългите си опашки, затова ако не ви се чака, си носете храната и пиенето в раницата.

Полезно: Черни връх е ветровито място и туристите често се подслоняват на завет между камъните.

Пътека на здравето над Кладница

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

По изградената над село Кладница пътека на здравето има няколко места за хапване - маси с дървени пейки под дебелите сенки на гората. Самата пътека е кратка приказна разходка по дървени мостчета и пътеки от чакъл и листа. 

Полезно: Пътеката свършва при хижа Селимица, където има ядене и напитки. В района на хижата има и допълнителни места за пикник и отдих. 

ДЗЕН: Поляните при Клисурския манастир "Света Параскева" над Банкя

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Поляните над манастира в Банкя не разполагат с някакви специални удобства, но са просторни, а и можете да разгледате светата обител с нейните ярки цветни стенописи. От хълма, на който се издига манастира, се разкриват красиви гледки към Витоша и Стара планина.

Полезно: Край Банкя можете да изминете и Пътеката на здравето, като по самата пътека също има пейки и маси за отдих.

ДЗЕН: Село Боснек и извор Живата вода

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Село Боснек се намира от по-малко посещаваната страна на Витоша, което ви гарантира значително по-голям шанс за спокоен пикник. Очаквайте някакъв човешки трафик, все пак мястото не е съвсем безлюдно заради маркираните пътеки и близката чешма с форма на драконова глава при извора Живата вода.

ДЗЕН: Село Плана и будистката ступа

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Дзен усещането в околностите на село Плана се допълва от факта, че тук е изградена будистка ступа. Дори през уикенда посетителите са толкова малко, че като тръгнат, всеки по своите маршрути, е малко вероятно да ги видите повторно. Няма специални места за пикник, но има безкрайни поляни с изгледи към съседните хълмове. Не разчитайте и на магазин в селото, носете си всичко необходимо. Не пропускайте да видите и параклиса "Свети Киприян".

Полезно: Село Плана е рехаво обслужвано от автобус 70 на градския транспорт (едва няколко пъти дневно), затова може да предпочетете да дойдете с кола.

ДЗЕН: Поляните над село Ярлово

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ярлово се намира откъм по-рядко посещаваната страна на Витоша (откъм Белчин и Самоков), а липсата на градски автобус от София до селото го прави истинска екзотика за туристите. За сметка на това изберете ли го за пикник, ще имате на разположение цялата планина само за себе си. От центъра на селото има маркировка и табели, които ще ви изведат в единия край на селото. Ако тръгнете по черния път нагоре по склона, можете да изкачите връх Ярловски Купен, но това е сравнително дълъг преход, за който трябва да предвидите цял ден. Ако искате просто спокойно място за пикник, изберете си място на слънчевите затревени склонове след края на селото и се насладете на уединението.

Полезно: Чешма и магазини има в самото село.

Приятно пикникуване и както винаги - не забравяйте да си вземете боклука!