Така любимата на всички пица, традиционно увенчана с перфектен доматен сос, моцарела, кашкавал, и може би още няколко разумно подбрани подправки и деликатеси - на практика е щастие в кулинарна форма.

Но, разбира се, има и много лоша пица - особено извън пределите на Италия. Затова експертите в 50 Top Pizza преди броени дни разкриха в класацията си за 2023 г. най-добрите пицарии във всяка друга европейска държава.

На първо място е класирана Sartoria Panatieri в квартал Gràcia в Барселона. Тяхната пица със сос от печени чери домати, моцарела и сос холандез с босилек получи златния медал.

На второ място се класира Bæst в Копенхаген, където главният готвач Кристиан Пуглиси черпи вдъхновение от неаполитанските пици и добавя своя версия с тайна рецепта за тесто и сос.

Носител на бронзовия медал стана 50 Kalò, намиращ се в близост до площад Трафалгар в Лондон. Ресторантът, ръководен от Чиро Салво, зае трето място и в миналогодишната класация.

Четвъртото място е за Via Toledo Enopizzeria във Виена, с гурме пиците си и огромния избор от вина. На пето място се класира Pizza Zulu във Фюрт, Германия. Човекът, който стои зад менюто, Гаспаре Скуитиери, се смята за един от най-големите експерти по неаполитанска пица в Германия.

Снимка: iStock by Getty Images

Екипът на 50 Top Pizza също така класира най-добрите градове за пица в света. А ако посещавате родното място на ястието? Тяхната класация за 2023 г.,на най-добрите пици в Италия, ще бъде публикувана по-късно през годината, така че отбележете си в календара. И това е само началото на голямото шоу, но и признание за италианската кухня.

Неотдавна италианските министерства на културата и на земеделието обединиха усилията си, за да номинират кухнята на своята страна за официално включване в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО през 2023 г.

В рамките на досието за номинация италианското правителство изтъква социалните практики и ритуали, които кухнята представлява. ЮНЕСКО ще обсъди предложението на италианското правителство и ще вземе решение до декември 2025 г.

Изкуството за правене на неаполитанска пица придоби статут на нематериално световно наследство през 2017 г. Практиката на pizzaiuolo -от подготовката и въртенето на тестото за пица до опичането ѝ в пещ на дърва - е част от културната и гастрономическа традиция на страната.