И гърците, и римляните са бил в Сиракуза. Византийците, Аглабидите (арабска династия) и норманите са пребивавали в този югоизточен край на Сицилия - и всички те са оставили след себе си архитектурни съкровища, около които се издига съвременният град. Островният квартал "Ортигия" излъчва класически бароков чар, но между пиаците с цвят на мед има и хилядолетни руини.

Над моста в континенталните квартали на града църквите крият входове към зловещи катакомби, а археологическият парк "Неаполис" е дом на енциклопедични ценности от древни сгради и мистериозни пещери. Тези места привличат и Холивуд - това лято "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" ще покажат Сицилия в петата част от приключенията на прочутия археолог - а Сиракуза е снимачна площадка на редица сцени от филма, пише списание National Geographic.

Ето как да прекарате един ден, следвайки стъпките на Инди - от страховитата подземна крипта до руините на древен храм - в търсене на късмет и слава.

Катакомбите на Свети Йоан

Снимка: iStock by Getty Images

Започнете своето приключение в разрушената базилика "Сан Джовани" в сърцето на Сиракуза, където криви стъпала водят надолу към подземен лабиринт, изпълнен с хиляди гробни камери, изсечени в стените на хладната, влажна земя. Пропълзете през тесните, сводести тунели, за да надникнете към християнските фрески от началото на IV до V век под светлината на факлите.

Ухото на Дионисий

Снимка: iStock by Getty Images

Изкачете се обратно към светлината на повърхността и се насочете към обширния археологически парк "Неаполис", дом на обекти, обхващащи четири хилядолетия. Между портокаловите дръвчета се извиват пътеки до висока 22 м пукнатина в стена на древна кариера. Легендата носи, че акустиката на тази изкуствено създадена пещера, оформена като ухо с извит канал, заровен дълбоко в скалата, е била предназначена да усилва разговорите на затворниците, които били заключени тук.

Римски амфитеатър

Снимка: iStock by Getty Images

Не пропускайте руините на римския амфитеатър - третият по големина по рода си в Италия. Въпреки че на територията на амфитеатъра "нахлуват" дървета и треви, овалната форма на обекта все още е ясно очертана. Блокове от бяла скала, изсечени директно от земята, предават величие на автентичното място, където преди хиляди години са водили битки гладиаторите.

Ла Салумерия

Снимка: iStock by Getty Images

Тръгнете към брега, пресичайки моста до бароковия островен квартал "Ортигия" и потърсете маса в La Salumeria. Близо е до уличния пазар "Ортигия", където търговци поставят сергиите си от векове.  Най-доброто място е сред цветята на малкия, огрян от слънцето площад отпред. Ресторантът предлага традиционни сицилиански плата със сирена, маслини, артишок и сушени домати.

Храмът на Аполон

Снимка: iStock by Getty Images

Не пропускайте възможността за разходка из тесните улички и откритите площади на Ортигия, спирайки до останките от гръцкия храм на Аполон. Мястото от VI век пр.н.е. е твърде крехко, за да могат посетителите да го изследват подробно, но оставете погледа си да се скита по неговите контури от върха на Piazza Emanuele Pancali. Средновековна стена издава по-късния живот на храма като джамия и църква, но редица от впечатляващите оригинални колони все още са тук, като грамадни секвои между грамадни каменни блокове.

Замъкът "Маниаче"

Снимка: iStock by Getty Images

Завършете вашето археологическо търсене в най-южния край на Ортигия, където Замъкът "Маниаче" стои непоколебимо на пост от XIII век. Разширяван и променян през вековете, до последната си роля като декор на "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата", замъкът е служил като дворец, затвор и фар. Разходете се по укрепленията, за да се насладите на гледката към Йонийско море, наблюдавайки как слънцето залязва под саундтрака на вълните, разбиващи се в скалите отдолу.

Знаете ли, че...

Известен със своята предизвикваща възгласа "Еврика!" теория за изместването на водата, Архимед от Сиракуза използва напредналите си познания по физика и за да създаде гениални оръжия, които години наред помагали да се предотвратят римски нашествия в града.