2022-ра е пълна с поводи за пътуване. 

Достатъчно е само да си изберете дестинация.

Ако имате слабост към Великобритания или пък си търсите повод да посетите за пръв път Обединеното кралство, идната година ще ви предостави достатъчно изкушения. 

Ето някои от най-интересните събития и нови места, атракции и изложби, които отварят врати през 2022 г. на Острова. 

 

70-годишният юбилей на Кралицата

Снимка: Getty Images

През 2022 г. Обединеното кралство ще отбележи исторически юбилей - кралица Елизабет ще стане първият британски монарх, отпразнувал 70 години на трона. По този повод от 2 до 5 юни ще са почивни дни, предвидени са много паради, празненства и официални събития, Не пропускайте да видите и хилядите цветя, които ще бъдат посадени в рова на Тауър в чест на събитието и ще го преобразят в цвят от юни до септември.

50-годишнината на фестивала Гластънбъри

Снимка: Getty Images

Ако искате да отметнете легендарен фестивал от списъка си с мечти, изданието на Гластънбъри през 2022 г. е подходящо за това, тъй като тази година събитието ще празнува своя половинвековен юбилей. Както обикновено, легендите ще са на сцена Пирамида, а новоизгряващите звезди - на страничните сцени. Засега потвърдени хедлайнери са Били Айлиш и Даяна Рос. Както обикновено, събитието беше разпродадено за 30 минути през 2019 г., като билетите оттогава ще важат за 2022 г. Все пак е вероятно да се появят нови билети от тези, които няма да могат да присъстват тази година и ще върнат своите.

Lost Village - музикалният фестивал, на който можете да се изгубите в гора

В Обединеното кралство няма недостиг на музикални фестивали, но от алтернативната страна на нещата специално споменаване заслужава Lost Village. Има много музикални фестивали, на които посетителите могат да скитат в гори, но на този те попадат на изоставени къщи, стари автомобили, някогашни летища, мистериозни следи в калта и други странни неща. Освен топ електронната музика (изпълнителите все още не са обявени), фестивалът си струва заради уелнес зоната, комедийните шоута, безплатните уъркшопи.

Уитби - най-красивият крайбрежен град във Великобритания

Снимка: iStock by Getty Images

Макар европейците от по-южните части на Европа да не могат да оценят британското крайбрежие така, както самите британци, си струва да попътувате, за да видите най-красивото крайбрежно градче на Острова. Намира се в Северен Йоркшир и се нарича Уитби. Известно е още с абатството си на близо 1500 години, а в края на май тук ще бъдат отбелязани 125 години от написването на "Дракула" на Брам Стокър. Смята се, че по време на престоя си в Уитби през 1890 г. Брам Стокър доразвива идеята си за романа и за пръв път нарича главния си герой Граф Дракула (преди това се е наричал Граф Вампир).  

Най-старите басейни на открито отварят отново

Басейните Кливлънд в град Бат са на повече от 200 години и през лятото на 2022 г. ще отворят отново за посетители, след като бяха спасени след 17-годишна благотворителна кампания. Водата в басейните е и лечебна, като идва от разположени наблизо горещи минерални извори.

Магическа разходка по тъмно сред светещи цветя

От 11 февруари до 6 март в романтичните исторически градини Ниманс (Nymans) ще можете да се разходите по тъмно по осветена пътека сред огън, светлини и магически гледки на фона на специална музика.

Светът на "Доктор Кой"

Влезте във вселената на "Доктор Кой" и станете част от някои от най-вълнуващите пътешествия през времето и пространството в Световния музей в Ливърпул, където от 27 май гостува невероятна изложба - преживяване с декори, предмети и наука от известния сериал.

Реплика на кораба "Титаник"

На док в Лондон през тази година феновете на невероятната история на кораба "Титаник" и неговото първо и последно плаване по вода ще могат да се разходят из реалистична реплика на интериора на кораба и да научат историите на пътниците му чрез изложени ръчно написани писма и лични вещи.