Какво търси човек, когато избира къде да се премести да живее? Цената на жилищата? Транспортът? Близост до море или планина? Може би е добре да се запита и дали това място ще го направи щастлив.

От десет години насам Великобритания измерва със специален индекс градовете, в които хората живеят най-щастливо. Преди дни беше обявен тазгодишният победител - град Хексам в графство Нортъмбърланд.

Изчислението на индекса за щастие се прави на база на редица показатели като гостоприемство, спорт и зелени площи, забавления (хотели, ресторанти, спортни зали), възможност за развитие на местно ниво, както и някои наистина субективни, но важни фактори като дали човек може да бъде себе си. Тази година в проучването участват 21 000 жители от различни населени места във Великобритания.

Абатството на Хексам

Снимка: iStock by Getty Images

Каква е тайната на Хексам?

В Хексам днес живеят около 13 000 души, които оформят сплотена общност. "Има чудесен дух на взаимопомощ тук, хората силно се подкрепят едни други," казва кметът на града Дерек Кенеди.

Според него богатата история на града, наред с откритите зелени площи извън него и безплатните концерти с жива музика са само част от нещата, които правят градчето толкова приятно за живеене.

Цената на имотите също има значение, макар да не е от първостепенна важност за проучването. Средната цена на къща в Хексам е около 297 000 паунда, което е около една четвърт от цената в Ричмънд - градът, заел второто място в класацията, и под средната за Великобритания.

Хексам не за първи път оглавява класацията за най-щастливо градче. През 2019 г. отново зае първото място. Пред репортери на Би Би Си тогава деца от града споделят: "Всички са мили", "Всички са грижовни", "Никой не се смее на теб, а всички се смеят с теб".

Мостът на Хексам

Снимка: iStock by Getty Images

Какво да видите в Хексам

Ако решите да посетите най-щастливото място във Великобритания, може би е най-добре да се отдадете предимно на разговори с местните хора. В случай, че се интересувате от забележителности, местното абатство на повече от 1000 години и историческата сграда на един от първите затвори в страната (построен около 1330 г.) и пазарът на 800 години.

Любопитен факт е, че местният вестник "Hexham Courant" съществува от 157 години, като днес все още излиза. Офисът на изданието си е истинска местна забележителност, макар да не е отворен за външни лица.

Проучването на Индекса на щастливите градове прави и други интересни заключения. Според данните 81% от тези британци, които са се преместили от град в село през последната година, се чувстват по-щастливи. Хората, които живеят в крайбрежни градове, също са по-щастливи.