Зимата има своите класически удоволствия - спускане по пистите, правене на снежни ангели, каране на кънки.

Последното може да е преживяване за раздвижване в неделя следобед, а може да бъде и наистина специално преживяване, заради което си струва да се качите на самолет.

И тази година във Виена отвори ледената пързалка "Винер Айстраум" (Виенска ледена мечта), която има 500-метрова ледена пътека през парк, два ресторанта и над 9000 кв.м перфектна площ за пързаляне на две нива.

Посетителите на пързалката могат, без да свалят кънките, да се качат от едното ниво на другото под светлината на неонови светлини и под звуците на музика на живо.

Пързалката се намира пред кметството на Виена и отваря за пръв през зимата на 1996 г. През годините се появяват диджеи, които да се грижат за настроението на пързалящите се, ледената пътека през парка пред кметството, а от 2019 г. е на два етажа. Най-голямо предизвикателство при строителството е изграждането на рампата между двата етажа, която не трябва да е твърде стръмна, за да е удобна за ползване (особено при спускане надолу). 

Легендарното място за зимни забавления в австрийската столица работи само от края на януари до началото на март.

Билетът за пързалката е 8 евро, толкова струва и наем на кънки. Встрани от главната пързалка има две зони за начинаещи, които са с безплатен вход и са специално предназначени за онези, които стъпват за пръв път на леда или не са достатъчно уверени за голямата пързалка.

Какво трябва да знаете:

През 2022 г. за пързалката важи правилото 2G, което означава, че се допускат само преболедували и ваксинирани лица. Носенето на маски не е задължително на леда и в ресторантите, но е необходимо в останалите зони. Пързалката е отворена всеки ден от 10 до 22 часа, а студенти и деца от детските градини се пързалят безплатно.