Въпреки че Австрия обяви национален локдаун до 11 декември и е в разгара на четвъртата вълна на коронавирусната инфекция, ски курортите в страната работят и нови писти се отварят за почитателите на зимните спортове.

Преди броени дни Ишгъл стана поредният ски курорт, който пусна лифтовите съоръжения и отвори пистите, макар и при сериозни ограничения.

Пистите работят само за местни и за еднодневни посетители, а хотелите остават затворени до края на локдауна. Влизането на чужденци в страната също остава невъзможно поне до 11 декември.

Вижте снимки от първите дни на сезона в Ишгъл >>>

Ишгъл е отворен само за посетители, които са ваксинирани или преболедували COVID-19. Останалите не могат да ползват ски съоръженията, дори и да имат PCR тест. Единствено изключение се допуска за лица, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини, като те трябва да представят медицински документ за това.

Носенето на FFP2 маски е задължително при ползване на лифтовете и при чакане на опашка.

В австрийската част на ски зоната на Ишгъл работят едва няколко ресторанта и едно място за храна за вкъщи.

Снимка: Getty Images

Ресторант в Ишгъл, Австрия. Посетителите са малко и бизнесът отново е изправен пред сериозни загуби заради ограниченията.

Снимка: Getty Images

Ски зоната на Ишгъл обхваща и част от Швейцария, където се намира високопланинското селце Самнаун. Редица правила, като например тези за носене на маски, са различни в двете държави.

Австрийският ски курорт Ишгъл влезе в новините в началото на 2020 г. като едно от големите огнища на COVID-19. Стотици австрийски и чуждестранни туристи се заразиха и пренесоха заразата в други части на Европа. Мнозина разкритикуваха властите на Ишгъл, че не са ограничили контактите между посетителите, особено в претъпканите барове край пистите, където традиционно скиорите се събират за питие в края на деня.

Австрийската прокуратура започна да подготвя обвинение срещу няколко отговорни лица в Ишгъл, включително кмета на града. Преди няколко седмици стана ясно обаче, че разследването е прекратено, тъй като не са събрани достатъчно доказателства за престъпна безотговорност, а по-скоро е имало подценяване на ситуацията поради незнание.

Вижте снимки от първите дни на сезона в Ишгъл >>>