Наскоро попаднах на класация с най-добрите градове за живот в България. Челните места в нея заемаха София, Пловдив, Варна, Банско, Бургас, Велико Търново и Стара Загора. С изненада установих, че Сандански дори не се споменава сред изброените, което според мен си е огромен пропуск.

Снимка: Вера Александрова

Имам сантимент към този град още от детството си. Изглежда често сме го ползвали като дестинация за почивка с приятели, защото семейният ни албум е пълен с очарователни кадри. На повечето съм в компанията на съседски деца, с които позираме на градския плаж, гордо изпъчили кльощави тела и ожулени колене. Още тогава обичах чуруликането на птиците из огромния парк, щедрото слънце и усещането, че ваканцията тук е вечна.

Снимка: Вера Александрова

Последното ми ходене в Сандански беше преди няколко седмици. Затвърдих мнението си, че хората, които обитават този град, са големи щастливци и той заслужава да бъде класиран сред най-приятните места за живот у нас. Ето защо:

Снимка: Вера Александрова

Климатът

Докато другите градове бавно се изплъзват от прегръдката на зимата, то Сандански винаги е с няколко крачки пред тях. Тук пролетта настъпва по-рано, лятото и есента са дълги, а зимата е мека и приятна. А какво по-прекрасно от това, да преживееш януари и февруари без вълнени шалове, брулещ вятър или сиво небе.

Снимка: iStock by Getty Images

Разположението

Сандански е идеална отправна точка за обикаляне на най-популярните места в региона. 

Цените

Много хора ме плашеха, че цените в този южен град са се повишили драстично. Като причина за този феномен посочваха наплива от гърци, които идват да пазаруват и отдъхват тук. След един уикенд в града се убедих, че не са прави. Храненето в ресторантите е точно наполовина по-евтино от това в София. Разстоянията са малки и човек не губи време, нерви и пари в шофиране, а цените за настаняване са съвсем приемливи.

Снимка: Вера Александрова

Центърът

Той е типичен за малките градове. Приятен площад, дълга пешеходна улица и разкошен парк. Заради благоприятния климат заведенията и градините им работят до късно, хората се разхождат по главната дълго след залез слънце, а за състоянието на парка мога да споделя само суперлативи. Пейките са здрави и не са разпилени на нелогични места, коритото на реката е чисто, а от виенското колело има чудна гледка и денем и нощем. Не съм предполагала, че у нас има подобен атракцион с височина от 35 метра, модерни кабини и абсолютно чисти прозорци, през които човек да види панорамата навън.

Снимка: Вера Александрова

Природните блага

Тук има минерални извори, ранни домати и лозя с хубаво вино. Има и куп хора, заети в отглеждането и производството им, т.е. има работа, възможности за развитие и перспективно бъдеще за младите, а това е важно, нали?

Вера Александрова е журналист, любител фотограф и блогър. Повече за приключенията й из, България, Гърция и по целия свят може да прочетете на www.worldofvera.com.