Когато се налага да изминете дълъг път с кола, често смятате това за най-досадната част от пътуването и броите оставащите километри, докато стигнете до крайната си цел. Но смисълът може да не е в крайната цел, а в процеса на пътуването и иначе изтощителен маршрут като шофирането от София до Варна може да се превърне във вълнуваща екскурзия с интересни спирки.

Ако често се движите по този маршрут или искате да спрете не просто за почивка, а за презареждане, планирайте пауза край Търговище.

Там край главния път София-Варна има няколко интересни забележителности. От шосето в прохода "Боаза" се забелязва пещерата Марина дупка - почти правилен цилиндричен отвор в скалния рид. На метри от пътя пък се намира друга природна даденост - особено красива през пролетта и лятото - водопадът Големият скок, наричан от местните само Водопада.

Той се намира в красива местност на около 7 км от Търговище.

Снимка: БТА

Водите му се събират от подземна река в пещерата Марина дупка, която извира на повърхността като водопад, разказва за БТА биологът Донка Радичкова - технически сътрудник в Туристически информационен център в Търговище. Специалистът допълва, че водопадът е най-пълноводен през пролетта, когато водата се излива на талази и шуми много приятно. Затова някои го наричат и "Пеещия водопад". Мястото привлича туристи от града и цялата страна, които се отбиват за почивка сред живописната природа на дефилето.

На пътуващите по първокласния път прави впечатление и 12-метровата скулптурна група "Конникът". Внушителната каменна декорация се наблюдава и на път за водопада.

За интересуващите се от история и археология районът предлага и среща с древния град Мисионис, също разположен край главния път и заслужаващ кратка спирка.