Ако търсите място за вълнуваща пролетна разходка край Варна, Юлия Димова от блога Orphee Way има точната идея - Петрич кале.

Петрич кале е българска крепост още от ранновизантийско време, намираща се в района на град Белослав, недалеч от село Разделна.

Най-лесният начин да стигнете до там е с кола по главния път Варна - Белослав. Когато стигнете село Разделна, най-вероятно GPS-ът ще ви подведе и ще ви посочи пътя към хижа Разделна. Това е грешен път и няма да ви отведе до желаната дестинация.

Като отправна точка търсете електрически стълб, отново по пътя за хижа Разделна, на който има табела "Петрич кале".

Снимка: Юлия Димова, www.orpheeway.com

Тук пътят се разклонява наляво. Вляво започва неасфалтиран път към самата крепост. Разстоянието пеш от електрическия стълб до крепостта е около 30 минути, като пътеката се извива през прохладна горичка. Има маркировка, която можете да следвате.

След като прекосите гората, ще се озовете на необятно плато със спираща дъха гледка, откъдето се вижда и град Белослав. Горещо препоръчвам да посетите крепостта Петрич кале през пролетта или есента заради ярките багри на растителността, на които ще можете да се насладите.

Цепнатина в платото при Петрич кале

Снимка: Юлия Димова, www.orpheeway.com

Гледката от Петрич кале

Снимка: Юлия Димова, www.orpheeway.com

Сред интересните забележителности на самото плато е металният кръст, който напомня на местните жители за наводнението в селото през 2015.

Кръстът на Петрич кале напомня за наводнението през 2015 г.

Снимка: Юлия Димова, www.orpheeway.com

Друга по-интересна находка за всеки любознателен пътешественик е дървена стълба с дължина 20 м, по която можете да се спуснете в процеп в платото. Стълбата е доста зловеща и минава през прорез в самата скала. Можете да слезете по нея и да видите гледката в край ѝ, но имайте предвид, че не е обезопасена. Бъдете изключително внимателни, особено ако пътувате с деца.

Стълбата не е обезопасена, но привлича мнозина

Снимка: Юлия Димова, www.orpheeway.com

Съдейки по местоположението на крепостта Петрич кале, тя най-вероятно е била част от отбранителна система. Крепостта Петрич кале търпи подем през Втората българска държава и окончателен крах при похода на Владислав Варненчик. Самият район около крепостта Петрич кале започва да бъде активно проучван през 70-те години на миналия век, като интересът за посещение на мястото драстично нараства през последните 10 години.

Крепостта Петрич Кале е била естествено защитена от скали и долове от север, запад и изток, като единственият начин да се стигне до нея бил от юг. В района на самото плато са открити останки от крепостни стени, църква, жилища и гробове, което свидетелства за активен живот по тези земи.

Петрич кале е прекрасно място за пикник сред природата далеч от градския глъч. 

Отбележете си Петрич Кале и се стягайте за летни приключения в района на град Варна!