Изпълнени с калдъръмени улички и прорязани от канали, малко градове с джобен размер са толкова очарователни, колкото средновековен Брюж. Тук можете да се качите на лодка, за да опознаете историческите водни пътища, или да се спуснете по малки улички, за да се озовете на площади с готически сгради с фронтони. Но това не е град, който гледа само към миналото - Брюж е дом на процъфтяващи гастрономически, търговски и културни сцени и предлага много места за настаняване от световна класа.

Завладяващо наследство

От обекти на световното наследство на ЮНЕСКО до модерна архитектура

Вълшебно преживяване е да се разхождате по средновековните канали, които пресичат града, да преминавате по каменни мостове и да се натъквате на архитектурни чудеса зад всеки ъгъл. Скоро ще разберете защо целият център е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Изкачете 366-те стъпала до върха на Камбанарията на пазарния площад. Най-известната забележителност на Брюж, тази камбанария от 13 в е наблюдавала града през редица бедствия - от удари на мълнии до бушуващи пожари. По пътя нагоре ще имате възможност да се възхитите на карийона - огромен клавирен инструмент, който свири мелодии на 47 камбани, на всеки 15 минути, както го е правил в продължение на повече от 500 години. След като се върнете на земята, непременно се разходете до Бегинаж - комплекс от варосани средновековни къщи, които някога са били дом на благочестиви дами.

Оставете си време да оцените и съвременните сгради в Брюж. Сред забележителностите се откроява многоъгълната концертна зала Concertgebouw Brugge, открита през 2002 г. Нейната зашеметяваща архитектура, колекция от произведения на изкуството и акустика се откриват най-добре, като се следва забавната обиколна пътека, която включва страхотни гледки от терасата на покрива. Кратка разходка оттук ще ви отведе до музея Gruuthuse. Построена през 2019 г., поразителната стъклена структура води до средновековен дворец, в който се помещава музей, който разказва историята на Брюж с помощта на стотици исторически предмети.

Но и този романтичен град има своето мрачно минало. Болница "Свети Йоан" е една от най-старите в Европа, датираща от 12 век. Мрачни артефакти, като старинни медицински инструменти и шкафове, пълни със странни отвари, ще ви накарат да се почувствате благодарни за напредъка на медицинската наука през последното хилядолетие.

Снимка: iStock by Getty Images

Жива култура

От фламандски шедьоври до съвременно изкуство

Ако желаете да се насладите на културата, Брюж ще ви я предостави в превъзходна степен. Не пропускайте възможността да се разходите из 600-годишната история на белгийското изобразително изкуство в музея Groeninge. Построена на мястото на средновековно абатство, галерията разполага с колекция от световна класа, в която са изложени творби на художници като Ян ван Ейк, Йеронимус Бош, Питер Брьогел Младши и Рене Магрит. Има още много какво да видите в красивия Sint-Janshospitaal от 12 век. Бившата градска болница днес е дом на шедьоври на фламандски художници, сред които Ханс Мемлинг, както и на експозиции, разкриващи какъв е бил всекидневният живот в някогашното средновековно заведение. Историческият музей в Брюж предлага още една възможност да се запознаете с живота на фламандците чрез завладяваща обиколка, която включва преживяване с виртуална реалност.

Снимка: iStock by Getty Images

Върнете се обратно в 21 век, като посетите галерията Absolute Art Gallery. Модерното пространство представя картини, скулптури и фотографии на белгийски и международни художници. Не е необходимо да посещавате галерия, за да оцените съвременната художествена сцена на Брюж - докато се разхождате из града, ще се натъкнете на много улично изкуство. Обърнете внимание на творбите на стрийт арт проекта Legendz, който има за цел да върне към живот стари митове и легенди.

Шопинг от световна класа

От уникални занаятчии и пазари до най-новите модни тенденции

Независимо дали търсите традиционни фламандски занаяти, авангардна мода или шоколадови бонбони, които да подарите на приятелите си, пазаруването в Брюж ви ще ви очарова и разглези едновременно. Основната зона за пазаруване е разположена на удобните за пешеходците улици, които се простират от пазарния площад. Тук ще откриете както независими, така и бутици на известни брандове, а улиците Ezelstraat и Sint-Jakobsstraat са подходящи за специални покупки. Лесно ще изгубите представа за времето, разглеждайки модни ( Leeloo, Twee Meisjes и Café Costume) и по-непретенциозни стоки ( Goûts & Couleurs и Frederiek Van Pamel).

За уникален спомен от престоя си посетете някой от многобройните занаятчии в Брюж и си вземете нещо ръчно изработено. В Kingin има бижута, в Unica Terra и Marianne Vandenbussche - керамика, в Pralinette и Sukerbuyc - шоколад, а в Kantcentrum - дантела.

Снимка: iStock by Getty Images

Завършете пазаруването си на един от традиционните местни пазари в Брюж. В сряда на централния пазарен площад се предлагат всички видове храни, а от сряда до събота на Vismarkt ("рибния пазар") се продава риба. През лятото има допълнителна причина да го посетите през уикенда, когато се организират латиноамерикански партита. Ако искате да се запознаете с изкуствата и занаятите, вървете покрай Dijver canal и открийте съкровища на "фолклорния пазар", който се провежда всеки уикенд между март и ноември.

Неповторима кулинарна сцена

От brown cafes до ресторанти със звезди Мишлен

Ако си помислите за Белгия, вероятно първо ще се появи идеята за бира, а в Брюж има прекрасни барове и традиционни brown cafes, където можете да опитате великолепно пиво. Кафене Vlissinghe се грижи за хидратацията на посетителите от 1515 г. насам. Красивият му интериор не се е променил много оттогава. Продължете "обучението си" в също толкова характерната бирария 't Brugs Beertje, която предлага над 300 белгийски бири.

За да се запознаете с източника на вашата напитка, посетете някоя от пивоварните в града. Традиционната De Halve Maan провежда обиколки, които завършват с дегустация на нейната тъмна и светла бира, докато Bourgogne des Flandres е по-модерна пивоварна с индустриален характер - обиколките ѝ завършват в прекрасния бар край канала.

За да усетите вкуса на съвременната кулинарна сцена, резервирайте маса в някой от прочутите модерни ресторанти. Sans Cravate, отличен със звезда "Мишлен", сервира изключителна френско-фламандска кухня, а Zet'joe, който също има звезда "Мишлен", предлага и избор от две сезонни дегустационни менюта. Bistro Refter е по-непринуден, но също толкова незабравим ресторант. Слънчевата му тераса е чудесно място, където можете да се насладите на европейски ястия като печени лангустини и агнешка плешка.

Уникални места за настаняване

От традиционни къщи за гости до луксозни хотели

При толкова много неща, които ще пожелаете да изживеете по време на посещението си, ще ви е необходимо специално място, където да отдъхнете, а местата за настаняване в Брюж не разочароват. Има по нещо за всеки вкус и бюджет - от малки гостоприемни и уютни къщи за гости до изключително модерни и луксозни хотели.

За интимно усещане и много чар от старата школа, няма как да не се насладите на Bonifacius. Трите стаи в къщата за гости от 16 век са пълни с антики и произведения на изкуството и предлагат красива гледка към канала и моста Бонифаций. Същевременно Relais Bourgondisch Cruyce има същото романтично излъчване в малко по-голяма опаковка -16-те му стаи са разположени в четири средновековни къщи, които се намират на мястото, където се срещат два канала с изглед към Rosary Quay. Този дървен пристан, разположен на брега на канала, се слави като най-фотогеничното място в Брюж - немалко постижение в град, известен със своята красота - и е наречен на броениците, които някога са се продавали тук на благочестиви поклонници. Можете да последвате стъпките им и да посетите съседната Базилика на Светата кръв, в която се съхранява чаша, за която се твърди, че съдържа кръвта на Христос.

Снимка: iStock by Getty Images

На пет минути пеша на юг от базиликата - като по пътя спрете да се подкрепите с белгийски сладкиши в Старата шоколадова къща - ще стигнете до могъщата църква на Дева Мария. Под нейните барокови орнаменти се крие Мадоната от Брюж на Микеланджело, която вероятно е най-голямото съкровище на града. В 500-годишния си живот тази скулптура на Девата и детето Исус е преживяла както Френските революционни войни, така и кражбата от нацистите.

Ако предпочитате по-модерен стил, настанете се в бутиковия хотел 't Fraeyhuis. Реновиран през 2019 г., съвременният дизайн на хотела се съчетава добре с оригиналните характеристики на сградата. Очаквайте модерни фотографии и кафе машини в стаите, наред с каменни камини и открити тухлени стени. През 2019 г. е реновиран и хотел Sablon, който се намира на пет минути от пазара. Луксозният хотел е изпълнен с интригуващо модерно изкуство и разполага с фантастичен вътрешен двор и лаундж бар - идеалното място, на което да завършите деня си.

Повечето забележителности в града се намират на пешеходно разстояние. Но наемането на велосипед също е добър избор. Ако не се чувствате твърде уморени, завършете разходката си в Minnewater, известен още като Езерото на любовта. Жителите и гостите на града се стичат в околния парк, за да се насладят на пикник или просто на гледката на лебедите - символ на богатството и властта на Брюж от векове.

Снимка: iStock by Getty Images